Hlavní obsah

Meziroční růst cen v srpnu zůstal na 1,7 procenta

Aktualizováno

Meziroční míra inflace v Česku zůstala v srpnu na červencových 1,7 procenta. V porovnání s předchozím měsícem spotřebitelské ceny klesly o 0,3 procenta, za což může především pokles u ovoce a zeleniny.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ty se výrazně snížily i meziročně, v porovnání s loňskem byly cely zeleniny v srpnu nižší o 18,2 procenta, zatímco v červenci to bylo 12,7 procenta. Ovoce zlevnilo o 7,3 procenta, červencový pokles byl 4,2 procenta.

"V meziročním srovnání poklesly i ceny oděvů, obuvi, přístrojů a spotřebičů pro domácnost, audiovizuální techniky, počítačů a dovolených," vyjmenoval ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Foto: ČTK

Naopak narostly ceny zboží a služeb souvisejících s bydlením, a dále ceny pečiva, chleba, mouky, olejů, cukru, kakaa a kávy. Například chleba podražil o 25,9 procenta, mouka o 42,4 procenta, cukr o 27,3 procenta.

Meziměsíční pokles cen je ještě vyšší, než byl odhad analytiků, očekávali pokles o jednu desetinu. Inflace tak zůstává na velmi nízké úrovni v porovnání s odhadem růstu cen České národní banky.

"Poptávkou tažená inflace neexistuje a vzhledem k očekávanému vývoji spotřeby domácností patrně ani nenastane v nejbližší budoucnosti," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Není důvod, aby ČNB měnila úrokové sazby.

Reklama

Výběr článků

Načítám