Hlavní obsah

Mezinárodní institut pro finance tvrdě kritizuje kyperské zdanění vkladů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Návrh na zdanění bankovních vkladů na Kypru stanovuje "neuvěřitelně nebezpečný precedens" a podkopává důvěru v to, že si Evropa bude schopná poradit s dluhovou krizí, vybudovanou v posledních měsících. Řekl to agentuře Reuters výkonný ředitel Ústavu pro mezinárodní finance (IIF) Tim Adams.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé na Kypru hromadně vybírají své úspory

Článek

Zavedení daně podle Adamse porušuje pravidla, podle kterých jsou chráněné veškeré vklady střadatelů do 100 000 eur (2,6 miliónu Kč), a bude destabilizující v krátkém, střednědobém i dlouhodobém horizontu. "Myslím si, že je to neuvěřitelně nebezpečný precedens, bezpochyby," řekl Adams. Kypr má v úterý o zavedení mimořádné daně, která je podmínkou pro získání záchranného úvěru od eurozóny, hlasovat.

Ministři financí zemí eurozóny se v noci na sobotu dohodli na programu pomoci Kypru a jeho ztrátovým bankám v objemu až deseti miliard eur (asi 256 miliard Kč). Kypr však má k záchraně přispět částkou 5,8 miliardy eur. Tyto peníze má podle původního oznámení získat jednorázovou daní 9,9 procenta z bankovních vkladů nad 100 000 eur a 6,75 procenta u vkladů nižších. Kypr by bez finanční pomoci musel vyhlásit platební neschopnost. Po zveřejnění daně začali lidé urychleně vybírat úspory. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky lidí demonstrovaly před kyperským parlamentemVideo: Reuters

Zavedení daně porušuje pravidlo pojištění vkladů, podle něhož jsou vklady v unijních bankách bezpečné do úrovně 100 000 eur. Rozhodnutí vyvolalo na Kypru protesty a ministři eurozóny ještě v pondělí v noci vydali prohlášení, ve kterém požadují, aby drobní střadatelé s vklady nižšími než 100 000 euro byli od daně osvobozeni a místo toho se zvýšila daň u vyšších vkladů.

Kypr nyní uvažuje o zvýšení daní pro střadatele s vyššími úsporami, v tomto případě se však obává odlivu peněz od zahraničních subjektů. Dvě třetiny vkladů v zemi jsou ze zahraničí. Adams upozornil, že investoři nyní budou pozorně sledovat vyřešení této situace.

Adams se rovněž připojil k těm, kteří varují, že střadatelé v dalších větších evropských zemích nyní mohou být nervóznější a začít vybírat své peníze z bank. Ohrožené jsou podle něj Španělsko, Portugalsko nebo Itálie. "Kvůli tomu je nyní méně důvěry a větší pravděpodobnost nestability," upozornil.

IIF je největší lobbistickou skupinou finančních firem. Má více než 450 členů. Zastupovala soukromý sektor při vyjednávání o odpisu řeckého dluhu v loňském roce. Do jednání o Kypru nebyla zapojena. Proti plánu na zdanění vkladů jsou ale i další experti [celá zpráva] a také Klausův institut. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám