Hlavní obsah

Městský soud rozhodl o prohlášení konkurzu na EMTC Real Estate

Městský soud v Praze rozhodl o prohlášení konkurzu na majetek další z firem podnikatele Tomáše Bárty. Jeho EMTC Real Estate nebyla dlouhodobě schopna splácet své závazky ani řešit svůj úpadek reorganizací. Prodejem majetkové podstaty podniku se tak bude insolvenční správce snažit získat peníze pro alespoň částečné vyplacení Bártových věřitelů, řekla Eliška Skřivanová z portálu Rizikovedluhopisy.cz.

Foto: Novinky

Městský soud v Praze, ilustrační foto

Článek

Podle portálu Bártova skupina EMTC Czech věřitelům dluží bezmála miliardu korun.

EMTC Real Estate se od roku 2010 zabývala především pronájmem bytů a nebytových prostor. V době podání insolvenčního návrhu letos v lednu měla firma 114 nezajištěných věřitelů a závazky téměř 40 milionů korun.

Soud podle Skřivanové rozhodl o konkurzu proto, že EMTC Real Estate nesplnila ani základní zákonné podmínky pro řešení úpadku reorganizací. Její obrat v posledním účetním období nepřesáhl 50 milionů Kč a ve stálém pracovním poměru zaměstnávala méně než 50 zaměstnanců.

Moratorium na EMTC – Czech neplatí, Bárta podle soudu sledoval nepoctivý zájem

Ekonomika

Bárta řekl, že po zrušení moratorií na společnosti EMTC - Czech a Lipa Learing a nepovolení reorganizace společnosti EMTC Business se již u žádné společnosti nepokouší o reorganizaci.

Nijak tedy nebrání konkurzu společností ze skupiny EMTC, aby insolvenční správce mohl plně nakládat s majetky těchto společností. Dodal, že cílem serveru rizikovedluhopisy.cz je útočit na jeho osobu a jeho společnosti, a tím jej poškozovat.

Podnikatel nyní musí ve lhůtě 15 dní sestavit a odevzdat seznam svého majetku s uvedením svých dlužníků. Údaje budou následně zveřejněny v insolvenčním rejstříku a insolvenční správce bude oprávněn majetkovou podstatu zpeněžit ve prospěch věřitelů.

Věřitelé, kteří se dosud nepřihlásili o své pohledávky, tak mohou učinit do dvou měsíců prostřednictvím formuláře na webu ministerstva. Ostatní věřitele soud vyzval, aby insolvenčnímu správci neprodleně sdělili, jaká zajišťovací práva uplatní na dlužníkově majetku. Přezkumné jednání u Městského soudu v Praze bylo nařízeno na 8. září v 10:00.

Podnikatel Tomáš Bárta je v úpadku, soud povolil oddlužení

Ekonomika

V konkurzu nedávno skončily i další dvě Bártovy firmy EMTC Business a Lipa Learning. "Bylo by zcela logické, aby soud obdobně rozhodl i v případě hlavní firmy Bártovy skupiny EMTC Czech, která svým věřitelům, z nichž poměrnou část tvoří dluhopisoví investoři, dluží bezmála miliardu korun," uvedla Skřivanová. O řešení jejího úpadku se bude rozhodovat na schůzi věřitelů 24. června.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám