Hlavní obsah

Městská doprava v Praze od července zdraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražané používající hromadnou dopravu budou muset od července sáhnout hlouběji do peněženek. Roční předplatní kupón na MHD zdraží z nynějších 3800 na 4150 korun. Nejčastěji používaný přestupní lístek pak z 12 na 20 korun. Novinky o tom ve čtvrtek informoval mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf.

Článek

Pro zvýšení cen jízdného hlasovali všichni radní jednomyslně. Obdobně zdraží i poloviční jízdné pro děti z nynějších šesti korun na deset korun. Ceny dalších předplatních kupónů se zvýší z 1150 korun na 1260 korun za čtvrtletní jízdenku a cena měsíčního kupónu vzroste o 40 korun na 460 korun.

Radní měli o jízdném rozhodnout už v úterý, pak ale verdikt odložili. Někteří radní totiž navrhovali, aby město nejprve prověřilo hospodaření Dopravního podniku. "Není možné zdražovat jízdné pouze proto, že vedení města a dopravního podniku špatně hospodaří," řekl nestraník Michael Hvížďala. Jiní naopak tvrdili, že jízdné by mělo vzrůst ještě více.

Výhody pro důchodce

Z nových cen by měli těžit důchodci. "Na základě výměru o důchodu dostanou takzvaný seniorpas," řekl radní Radovan Šteiner (ODS). Na ně pak koupí zvýhodněné předplatní kopóny, jednotlivé lístky budou mít za polovinu ceny.

Pochybnosti,že dopravní podnik nestihne lístky a kupóny vytisknout a distribuovat. Podle pověřeného ředitele Tomáše Jílka tato činnost běžně trvá šest týdnů, dobu lze ale zkrátit. "Zvládneme oboje tak, aby se včas objevily v prodejnách všechny potřebné jízdenky a kupony," řekl novinářům. Budou se také muset drobně upravit prodejní automaty. Tržby podniku z jízdného jsou nyní asi 2,5 miliardy korun ročně

Ceny jízdného v MHD
typ lístkucena nynícena od 1.7
nepřestupní814
přestupní1220
přestupní (poloviční)610
roční kupón38004150
čtvrtletní kupón11501260
měsíční kupón420460

V roce 1974 stála základní jízdenka jednu korunu, tato cena jí vydržela od do roku 1991, kdy zdražila na čtyři koruny. Pak se ceny zvyšovaly v dvouletém intervalu, naposledy v roce 2000.

V průběhu doby také roste podíl ceny jízdenky na průměrné mzdě. Zatímco v roce 1974 brali lidé v Praze v průměru 2232 korun a za tuto mzdu si mohli koupit stejné množství jízdenek, v červenci za průměrnou mzdu by si mohli 994 základních přestupních jízdenek.

Anketa

Souhlasíte se zdražením jízdného v Praze?
Ano, ceny jsou už pět let stejné, je normální, že se zvedají
14,9 %
Ne, zdražení je příliš velké
79,7 %
Je mi to jedno, pražskou dopravou nejezdím
5,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2019 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám