Hlavní obsah

Máte smůlu, uhlí chceme, vzkázali průmyslníci lidem ze severu Čech

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák vyzval vládu k rychlému rozhodnutí ohledně využití hnědého uhlí ze severočeských dolů Bílina a ČSA. Vláda podle něj nemá odvahu lidem, kteří žijí v oblasti zásob, říct, že „mají smůlu”.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák

Článek

„Jsem rád, že vláda dostala odvahu a jde cestou jádra. Ale nemá stále odvahu říct občanům, kteří žijí na zásobách uhlí, že mají smůlu, že je to přírodní bohatství a zas tak moc přírodního bohatství nemáme,“ prohlásil Hanák na sněmu svazu. Rozhodnutí o takzvaných územních limitech Hanák od kabinetu očekává v krátké době.

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje v letošním roce prolomení na dole Bílina především pro potřeby teplárenství. „ČSA nepotřebujeme za jednoho předpokladu, že bude pokračovat rozvoj jaderné energetiky," řekl ministr Jan Mládek (ČSSD).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nepříjemným dopadem je podle něj nejistota, která bude nadále panovat mezi obyvateli Horního Jiřetína. „Předpokládám, že vláda by mohla toto rozhodnutí učinit v měsíci říjnu," reagoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Hanák vyzval také k větší podpoře investic a kritizoval současný systém veřejných zakázek, kde při hodnocení nabídek hraje hlavní roli cena. „Říkáme ne nejnižší ceně ve veřejných soutěžích. Nejnižší cena totiž znamená i nejnižší kvalitu. A to je potřeba změnit,“ tvrdí Hanák.

Anketa

Souhlasíte s likvidací Horního Jiřetína kvůli těžbě uhlí?
Ano
25 %
Ne
75 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3873 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám