Hlavní obsah

Martinských hus bude dost, české ale už nejsou

Právo, Jan Holý

Češi si tradičně 11. listopadu na svatého Martina pochutnávají na Svatomartinském víně a pečené huse. Mladých martinských vín i dovezených hus bude v obchodech dost. České husy z domácích chovů ale už lidé neseženou, jsou vyprodané.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Domácí produkce jatečných husí dosáhla letos přes 175 tisíc kusů a na pokrytí spotřeby prostě nestačí. Jde především o menší chovatele, kteří prodávají husy ze dvora.

Veškeré vykrmované české husy z vlastního chovu mají už vyprodané například na farmě Rohozenská husa v Rohozné poblíž Jihlavy. Ta patří mezi zhruba 45 registrovaných podniků, které se v Česku chovem a výkrmem hus zabývají.

Husy máme již vyprodané, zájemci si je objednávají i rok dopředu
Jan Tříska, chovatel drůbeže

„Husy máme již vyprodané. Letos jich dodáme zákazníkům asi 1300 kusů. Někteří si je objednávají i rok dopředu. Většinu objednávek ale vyřizujeme v září,“ potvrdil Právu majitel farmy Josef Tříska.

Na stejné úrovni jako loni zůstaly podle něj i ceny. „Kilogram jatečně opracované chlazené husy prodáváme za 170 až 180 korun podle odebraného množství,“ uvedl Tříska.

Doslova poslední kusy českých husí měli ještě na Farmě Skupeč u Pernarce na severu Plzeňska. „Letos dodáme zákazníkům asi 1000 kusů chlazených vykrmených hus. Ceny jsou stejné jako loni,“ řekl Právu správce farmy Karel Grůber.

Svatomartinská vína letos nedodrží tradici

Muži

Podle předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé ale ve farmářských obchodech a na trzích lze koupit chlazenou husu od 300 Kč a více za kilogram.

„V obchodních řetězcích se prodávají mražené husy převážně z Maďarska, Polska a Německa již od 100 Kč za kilogram. Chlazené husy stojí okolo 200 Kč za kilogram a pocházejí převážně z Maďarska,“ řekla Právu Dlouhá. Při kulinářské úpravě je podle ní maso z mražených hus poznat, je sušší.

Ceny podobné těm loňským

Kompletní sortiment chlazených i mražených hus nabízejí obchodní řetězce. V Makru je už nyní dostupný kompletní sortiment chlazených i mražených hus. Podle mluvčí Makra Romany Nydrle mražené husy firma již několik let dováží z Maďarska od osvědčeného dodavatele. Chlazené husy pak pocházejí z Maďarska a Německa.

Tradiční svatomartinská nabídka nebude chybět ani v Lidlu. „Zákazníci si budou moci zakoupit chlazená husí stehna, prsa i celou husu. Maso pochází od polského dodavatele,“ řekla Právu mluvčí Lidlu Zuzana Holá.

Chlazenou i mraženou husu budou nabízet i prodejny Penny a na svatomartinské husy se mohou těšit i zákazníci hypermarketů Globus. „Kvalitních mražených hus dovezených z Maďarska bude dostatek,“ řekla Právu mluvčí Globusu Rita Gabrielová.

Delikatesa, nebo týrání zvířat? V New Yorku odhlasovali zákaz tradičního pokrmu

Muži

Chlazenou husu původem z Maďarska nabídnou tradičně zákazníkům i v prodejnách Kauflandu.

Zatímco husy se v obchodech i v minulých letech prodávaly vždy v předstihu, mladá Svatomartinská vína se začínala prodávat až na Martina, tedy 11. listopadu. Letos ale svátek vychází na pondělí, a tak to poprvé v patnáctileté tradici bude jinak. Vinařský fond jako majitel značky vyhověl přání vinařů a obchodníků a umožnil prodej Svatomartinských vín už od pátku 8. listopadu.

Podle odhadu Vinařského fondu letos vinaři dodají na trh, stejně jako v uplynulých letech, zhruba dva až 2,2 milionu lahví těchto svěžích mladých vín.

Z hlediska kvality sklizených hroznů, a tedy následně i kvality vín, jde podle vinařů letos o nadprůměrný ročník.

Reklama

Výběr článků

Načítám