Hlavní obsah

Manažer, který upozornil na pochybení Deutsche Bank, odmítl vysokou odměnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý manažer největší německé banky Deutsche Bank Eric Ben-Artzi se vzdal vysoké odměny za to, že informoval americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) o pochybných účetních praktikách banky. Protestuje tak proti tomu, že nebyl potrestán nikdo z vedení banky. Kritizoval také údajné personální propojení SEC a Deutsche Bank, napsal v pátek deník Financial Times.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Logo Deutsche Bank

Článek

Ben-Artzi získal nárok na odměnu 8,25 miliónu dolarů (téměř 200 milionů Kč). Odmítnout však může pouze její část, protože většinu z těchto peněz si nárokují jeho bývalá manželka a experti, kteří se podíleli na jeho zprávách pro SEC. Ben-Artzi chce, aby jeho část odměny připadla "Deutsche Bank a jejím akcionářům".

Ben-Artzi svými informacemi pomohl k odhalení pochybných účetních praktik, za jejichž užívání v době finanční krize musela Deutsche Bank v loňském roce zaplatit pokutu 55 miliónů dolarů. Podle komise banka v účetnictví nesprávně ohodnotila expozici banky na trhu finančních derivátů.

SEC schválila odměnu v celkové výši 16,5 miliónu dolarů, podle FT třetí největší v historii programu pro informátory.  O její vyplacení si v průběhu roku 2010 zažádalo několik lidí z Deutsche Bank, komise odměnu ale vedle Ben-Artziho přiznala už jen bývalému makléři banky Mattu Simpsonovi.

Měli platit šéfové

Ben-Artzi se nicméně domnívá, že pokutu měli zaplatit konkrétní vedoucí pracovníci. Tím, že pokutu musela zaplatit samotná banka, byli podle něj místo vedoucích pracovníků potrestáni akcionáři.

Ben-Artzi rovněž tvrdí, že jedním z důvodů tohoto postupu byla skutečnost, že někteří vysoce postavení právníci SEC předtím působili ve vedení Deutsche Bank.

„V tomto případě vysoce postavení právníci SEC dříve zastávali důležité posty v bance a k takovým přechodům docházelo i v průběhu vyšetřování trestného činu v Deutsche Bank,“ napsal Ben -Artzi v komentáři pro deník.

FT zmiňují jako příklad dvě jména právníků, kteří působili nejprve roky v Deutsche Bank a poté přešli do SEC - Roberta Khuzamiho a Roberta Rice. Představitelé SEC a Deutsche Bank se k této záležitosti odmítli vyjádřit, uzavírá list.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám