Hlavní obsah

MAN stěhuje výrobu autobusů z Německa do Turecka

Německý výrobce nákladních automobilů MAN zavře svou jedinou německou továrnu na výrobu autobusů a výrobu přesune do Turecka, kde jsou nižší náklady na mzdy. Důvodem je slabá poptávka na evropských trzích.

Foto: Profimedia.cz

Společnost MAN vyrábí ve východním Německu autobusy značky Neoplan

Článek

Všem 420 pracovníkům v Německu nabídne firma nová místa v jiných divizí automobilky Volkswagen, která je mateřskou firmou MAN.

MAN vyrábí v současnosti autobusy Neoplan ve východoněmeckém městě Plavno. Výroba se má přesunout do turecké Ankary do března 2015, uvedla v úterý firma. MAN má v současnosti v Ankaře 1700 zaměstnanců.

"Nezbyla nám jiná možnost než přesunout výrobu kvůli zvýšení efektivity naší výrobní sítě," sdělil podle agentury Reuters generální ředitel divize nákladních vozů a autobusů MAN Anders Nielsen.

Podle německého hospodářského institutu IW hodinová mzda ve zpracovatelském průmyslu Turecka v roce 2012 činila 5,17 eura (142 korun). To je zhruba sedmkrát méně než v Německu, kde dosahovala 36,98 eura (1016 korun).

Prodej nových autobusů a autokarů o váze nad 3,5 tuny v Evropské unii v prvních čtyřech měsících letošního roku stagnoval. Podle automobilového svazu ACEA se prodalo 7250 autobusů.

Konkurenční švédská automobilka Scania, kterou vlastní rovněž Volkswagen, v březnu uvedla, že plánuje zrušit v autobusové divizi asi 250 pracovních míst.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám