Hlavní obsah

Malé obchody chtějí zrušit výkup láhví

Právo, Jakub Svoboda
ČESKÁ REPUBLIKA

Menší obchody v budoucnu možná již nebudou muset povinně vykupovat vratné láhve od nápojů, jak jim to nyní nařizuje zákon. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR totiž nedávno přišel ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí (ČOI) s návrhem, aby malí prodejci byli změnou zákona této povinnosti zbaveni. Láhve by tak vykupovaly jen velké obchody.

Článek

Proti navrhované změně je nejen Sdružení obrany spotřebitelů (SOS), ale i lidé zejména na vesnicích, kde je místní obchod často jedinou možností, kde mohou zálohované láhve vrátit. 

"Nejmenší vesnické prodejny mají s výkupem obalů velké problémy, mění se na výkupny zálohovaných láhví. Lidé totiž stále více jezdí nakupovat do měst do hypermarketů, kde si kupují nápoje ve velkých baleních. Jednotlivé prázdné láhve potom vracejí v nejbližší malé prodejně. Obchod, v němž je v penězích více vratných obalů než zboží, pak často stojí před zavřením," řekl Právu viceprezident Svazu obchodu Zdeněk Juračka. Mnoho českých konzumů již podle něj ze zmíněného důvodu zkrachovalo.

 "Obchodník musí obaly vykupovat ze své tržby. Přestane se mu tak dostávat peněz, protože třeba prodal zboží za méně, než kolik vyplatil za vrácení láhví. Navíc mu vznikají i další náklady s nákupem dalších přepravek a tříděním láhví," vyčíslil Juračka.

Často dochází k tomu, že dodavatel využije svého práva a odmítne vykoupit od prodejce víc zálohovaných láhví, než kolik mu dodal, a vezme je od něj jen do výše takzvaného obalového konta. 

 "Obchod je ale musí vykupovat neomezeně," zdůraznil Juračka s tím, že často trpí i prodávající personál v malých obchodech. Ten je totiž běžně odměňován z tržeb. Když v penězích vykoupí víc, než kolik prodá, je pak krácen na odměnách. 

Někteří prodejci již obaly neberou

Za hlavní problém Juračka považuje skutečnost, že před časem byl ze zákona o ochraně spotřebitele vypuštěn paragraf o tom, že výkup vratných obalů nemůže výrobce nebo dodavatel zboží vázat na nákup zboží a že množství vykupovaných vratných obalů nesmí být výrobcem ani dodavatelem omezeno.

Česká obchodní inspekce pokutuje prodejny, jež se zdráhají vratné láhve vykupovat. Sama se ale přesvědčila, že v některých nejmenších obchodech skutečně všechny obaly vykupovat nelze. "Návrh Svazu obchodu podporujeme," potvrdila Právu mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

Už dnes se spotřebiteli občas stane, že mu v malém konzumu odmítnou vzít prázdné láhve od nápojů, pokud neprokáže, že si je na stejném místě skutečně zakoupil. Takoví prodejci ale porušují zákon, který jim nařizuje povinně vykupovat všechny prodávané zálohované obaly bez omezení množství. 

"Do konzumu v obci, kde máme chatu, jsem proto přestala chodit. Prodavač tam dobře ví, kdo si u něj piva a limonády kupuje, a od nás lufťáků láhve vykupovat odmítá," řekla o své zkušenosti Lenka Přikrylová z Berounska. 

Příliš ochoty k výkupu velkého množství obalů nejevila ani namátkou vybraná malá prodejna potravin na pražském Jižním Městě. Oslovená prodavačka si stěžovala, že lidé ze sídliště nosí do jejího krámku stále větší množství prázdných láhví, které si plné přitom kupují v nedalekém supermarketu. "K nám to pak ale mají blíž," konstatovala. 

Picková: Mnoho lidí by nemělo kam jít

Proti návrhu Svazu obchodu se důrazně postavilo SOS, které ho považuje za útok na práva spotřebitelů.  "Každý nemá auto, aby si do hypermarketu dojel, a zejména starší lidé jsou zvyklí nakupovat v prodejnách blízko svého bydliště. Především v malých městech a obcích, kde mají pouze konzumy, by tito lidé přišli o jedinou možnost, jak vracet láhve. Museli by je buď doma skladovat, nebo nakupovat veškeré tekutiny pouze v nevratných obalech, v plastových láhvích. A to by zase znamenalo zátěž pro životní prostředí," řekla Právu mluvčí SOS Ivana Picková. 

Juračka s argumentací Pickové nesouhlasí. "Zákazníky na jejich právech krátit nechceme. Jen trochu regulovat příjem obalů, a zabránit tím tomu, aby stále více malých prodejen krachovalo. To by pak spotřebitele opravdu poškodilo," prohlásil. Ministerstvo průmyslu a obchodu, kde návrh Svazu obchodu na zrušení povinného výkupu obalů nyní leží, se k celé věci zatím nechce vyjadřovat s tím, že jednání o případných legislativních změnách jsou teprve na začátku.

Reklama

Výběr článků

Načítám