Hlavní obsah

Majiteli Plzeňského pivovaru pomohla k vyššímu zisku Afrika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Pivovarnické skupině SABMiller, druhému největšímu producentu piva na světě, v prvním pololetí finančního roku lehce stoupl zisk i tržby. Společnost vlastnící Plzeňský Prazdroj uvedla, že se jí dařilo zejména v Africe, naopak pokles zaznamenala v Evropě a Severní Americe.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zisk před splátkou úroků, zdaněním a odpisy vzrostl meziročně o sedm procent na 3,27 miliardy dolarů (66,3 miliardy korun) a upravený zisk stoupl o tři procenta. Čisté výnosy se zvýšily o jedno procento na 13,79 miliardy dolarů (asi 280 miliard korun). Výsledky jsou podle ankety agentury Reuters v souladu s odhady analytiků.

Odbyt firemních ležáků stoupl za pololetí celkově o jedno procento. Růst o devět procent zaznamenala skupina hlavně v Africe, odkud pochází původní zakladatelská společnost South African Breweries (SAB). O čtyři procenta se zvedl odbyt v Asii a o jedno procento v Latinské Americe. V Evropě naopak odbyt ležáků skupiny klesl o čtyři procenta a v Severní Americe asi o tři procenta.

„Ve druhém pololetí předpokládáme, že situace na trzích zůstane celkově beze změny a růst odbytu nadále potáhnou mladé trhy,“ poznamenal generální ředitel firmy Alan Clark.

Skupina, jejíž akcie se obchodují v Londýně a Johannesburgu, začala z jihoafrických počátků expandovat ke konci 90. let, kdy koupila Prazdroj.

V roce 2002 se rozrostla o americkou společnost Miller. SABMiller nyní vedle plzeňského piva a jihoafrických piv vyrábí například západní značky Miller, Grolsch nebo Peroni a má řadu značek na mladých trzích světa. Ty se na jeho zisku podílejí třemi čtvrtinami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám