Hlavní obsah

Majitelé domů prý nemohou ve Štrasburku čekat plošné rozhodnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Majitelé domů mají jen minimální naději, že Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku rozhodne plošně pro všechny, kteří se domáhají odškodnění kvůli regulaci nájemného. Vyplývá to z dokumentů, které advokátka majitelů domů Klára Veselá-Samková zveřejnila na internetových stránkách své kanceláře.

Foto: Archiv, Právo

Článek

"Nepočítejte s tím, že bude přijato nějaké ´generální´ rozhodnutí, které se bude vztahovat na všechny. Zcela evidentně, co si každý jeden z vás nevybojuje, to mít nebude," uvedla advokátka v mailu klientům z řad Občanského sdružení majitelů domů (OSMD). Majitelům domů doporučuje, aby se do Štrasburku obraceli každý zvlášť.

Předseda OSMD Tomislav Šimeček ale tvrdí, že individuálně se bude ve Štrasburku řešit pouze výše odškodnění. O tom, že regulací nájemného došlo k poškození vlastnických práv, soud možná plošně rozhodne. "Tam není sebemenších pochybností," řekl Šimeček.

OSMD v květnu oznámilo, že štrasburskému soudu navrhne tři nové pilotní kauzy, podle kterých by měl řešit žalobu českých vlastníků kvůli regulaci nájemného. Soud již dříve vybral ze 4800 podaných žalob k projednání čtyři pilotní modelové případy. Jeden z vybraných však zemřel, další vzali svou stížnost zpět. Nové navržené tři pilotní kauzy údajně představují všechny důležité typy běžné v Česku. U dosavadních pilotních případů tomu tak podle Šimečka nebylo.

Samková-Veselá však v mailu klientům nepředpokládá, že by soud nové pilotní případy projednal před koncem roku, a i to je podle ní optimistické datum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám