Hlavní obsah

Majitelé domů pošlou do Štrasburku další 2000 stížností

ČESKÁ REPUBLIKA

Občanské sdružení majitelů domů shromažďuje 2000 stížností na stát kvůli regulaci nájmů. V nejbližších dnech je pošle Evropskému soudu do Štrasburku. Zhruba dvě stovky stížností poslalo už dříve do Štrasburku i Hnutí na obranu majitelů realit.

Článek

Majitelé domů tvrdí, že od roku 2002, odkdy ČR nemá zákon o nájemném, jim vznikla škoda deset miliard korun ročně. "Stížnost je podle mého svědomí a vědomí stoprocentně připravena k úspěchu," řekla advokátka Klára Veselá-Samková, která podklady pro evropský soud připravuje.

Čechy povzbudil úspěch majitelky domů v Polsku, která žalovala severního souseda ČR taktéž za zákon, který v zemi reguluje nájemné. [celá zpráva] Polsko je nyní nuceno zákon změnit. Majitelé domů přitom tvrdí, že v ČR je regulace ještě přísnější než v Polsku, naději na úspěch jim dávají i advokáti. Že se soud bude žalobou zabývat připustilo i ministerstvo spravedlnosti, které připravuje obhajobu státu.

Připravený zákon nestačí

Česká vláda nikdy se zrušením regulace nespěchala. Ministerstvo pro místní rozvoj zákon sice připravovalo, k větší aktivitě ho ale donutily až hrozby štrasburským soudem. Podle zákona, který čeká na schválení ve vládě, by regulované nájmy měly v průměru měly růst o 9,3 procenta ročně. [celá zpráva]

Majitelé domů ale tvrdí, že i navrhovaný růst je malý, protože sumy, které na nájmech vyberou, nestačí ani na pokrytí nákladů na údržbu a opravy domů.

Sociálnědemokratická vláda se snažila regulované nájmy udržet vyhláškami, ty ale odmítl Ústavní soud. Od roku 2002 tak ČR nemá zákon o nájemném.

Regulované nájemné se týká asi 750 tisíc bytů, část z nich patří fyzickým osobám, většina obcím. Nájem je v nich několikanásobně nižší, než je tržní nájem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám