Hlavní obsah

Majitelé domů: Nájemné by nerostlo ani o 10 procent ročně

– PRAHA
ČTK, Vladimír Čechlovský

Nájemné by podle návrhu ministerstva financí nerostlo ani o deset procent za rok, řekl ve čtvrtek předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček. Právě návrh Ministerstva financí vláda ve středu vybrala a postoupí ho Sněmovně.

Foto: Jiří Lukeš

Děti argentýnských domorodců v bílovických krojích.

Článek

"Růst nájemného totiž podle ministerstva financí nesmí překročit místně obvyklé nájemné, tedy úroveň regulovaného nájemného," uvedl Šimeček. Na trhu je asi 90 procent bytů s regulovaným nájemným, zbytek tvoří byty s tržním nájemným.

Největší výhody z návrhu ministerstva financí budou mít podle Šimečka nejbohatší a nejlépe bydlící nájemníci. "Stejně tak nedojde k poklesu tržního nájemného a stále bude existovat i černý trh s byty," uvedl.

Také podle ministerstva pro místní rozvoj, které se svým návrhem u vlády neuspělo, jde v případě návrhu ministerstva financí jen o další prodlužování regulace.

Podle Šimečka návrh ministerstva financí nezíská podporu Senátu ani prezidenta.

Již teď se ale prý mohou pronajímatelé obracet na Ústavní soud o náhradu škody, kterou jim způsobily protiústavní regulační předpisy vlády. Škody údajně dosahují několik desítek miliard korun.

Stavnat ceny s EU

Majitelé navrhují, aby se nájemné do roku 2008 postupně dostalo na tržní úroveň, která činí až 7,5 procenta z ceny pronajaté nemovitosti. To podle nich odpovídá situaci na trhu s byty v Evropské unii. Zároveň vládě předložili i návrh zákona o příspěvku na nájemné.

Nový zákon by měl začít upravovat nájemní vztahy od 1. února 2004. Do té doby lze nájemné zvýšit jen na základě dohody mezi pronajímatelem a nájemcem. Pokud se nedohodnou, bude spor řešit soud.

Reklama

Související články

Moratorium na nájemné Ústavní soud zrušil

Ústavní soud ve středu vyhověl žádosti skupiny senátorů a zrušil cenové moratorium na nájemné. Zrušení moratoria odůvodnili soudci jeho neústavností....

Výběr článků

Načítám