Hlavní obsah

Majitelé domů chtějí ČR zažalovat ve Štrasburku

Právo,
PRAHA

Majitelé domů chtějí zažalovat Česko u Evropského soudu pro lidská práva za to, že dlouhodobě ignoruje spravedlivé řešení výše nájmů a trvale poškozuje vlastníky. Právu to v pondělí potvrdil místopředseda Občanského sdružení majitelů domů Libor Dellin.

Článek

"Během měsíce půjde naše sdružení se žalobou do Štrasburku," řekl Právu Dellin. Podle jeho slov vlastníci domů jen čekali na výsledek obdobného sporu polsko-francouzské restituentky Marie Hutten-Czapské, majitelky domu v Gdaňsku, s polským státem u Evropského soudu, který tato majitelka minulý týden po deseti letech vyhrála.

"Český stát víc než pět let zcela přehlíží nálezy Ústavního soudu a to je v právním státě nemyslitelné. Nám už nezbývá nic jiného," uvedl Dellin. Podle jeho slov je v Polsku velmi podobná situace v nájmech jako v ČR.

Už příští týden chce žalovat Česko ve stejné věci i Hnutí na obranu majitelů realit, které reprezentuje několik stovek majitelů domů.

Ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek v pondělí upozornil, že polské podmínky jsou přece jen v něčem odlišné. "Polští zákonodárci jsou pasivní v otázce deregulace, my naopak teď hodně děláme," sdělil Paroubek. Jeho náměstek Ivan Přikryl řekl, že věcný záměr zákona o nájemném by mohl být projednán ve vládě již ve druhé polovině března.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám