Hlavní obsah

Majitel Nové huti buduje největší ocelárny na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Nadnárodní ocelářská firma Ispat International se sloučí s podnikem LMN Holdings. Ten je majitelem i ostravského Ispatu Nová Huť. Podnik se chce dál spojit s firmou International Steel a vytvořit největší ocelárnu na světě. Bude se jmenovat Mittal Steel.

Foto: Jan Zavřel

Můžu k tobě v nové sestavě

Článek

Firma ponese jméno po indickém podnikateli Lakshmim Mittalovi, který ovládá společnost LMN. Jeho rodině patří nyní i 77 procent Ispatu International. Oba giganti už jsou tak nyní výrazně propojeni.

Transakce se pohybuje v řádu miliard dolarů. Nově vzniklá ocelárna by podle plánů měla mít tržby až 30 miliard dolarů ročně, to je v přepočtu asi 750 miliard korun. Ročně vyprodukuje asi 70 miliónů tun oceli. Zaměstnávat bude 165 tisíc lidí ve 14 zemích světa.

Z dohody mezi Ispatem a LNM vyplývá, že Ispat International vydá 525 miliónů nových akcií, jejichž hodnota se podle aktuálních kurzů na burze v New Yorku pohybuje kolem 13,3 miliardy dolarů. Akcionáři International Steel Group obdrží v hotovosti 21 dolarů za akcii a poměrný podíl akcií Mittal Steel. Hodnota transakce by tak měla dosáhnout zhruba 17,8 miliardy dolarů, tedy asi 450 miliard korun.

Ispat Nová Huť

Do státního podniku Nová Huť vstoupil v roce 2002 holandský investor LNM Holdings. Fondu Národního majetku, od něhož dvaapadesátiprocentní státní podíl koupil, tehdy slíbil, že firmu restrukturalizuje. Především propustí přebytečné zaměstnance. Do roku 2005 by tak Nová huť měla mít 8 800 zaměstnanců, což je přibližně o dva tisíce méně než dnes.

"Celý podnik Mittal Steel bude největším a nejglobálnějším výrobcem oceli na světě. S jeho akciemi se bude obchodovat v New Yorku a na burze Euronext v Amsterodamu," uvedla společnost Ispat International. Nové sídlo firmy bude v Rotterdamu a na veřejných trzích bude obíhat zhruba deset procent akcií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám