Hlavní obsah

Majitel ČSOB vykázal ztrátu 22 miliard korun

Novinky, toh
BRUSEL
Aktualizováno

Jedna z největších belgických bank KBC ve třetím čtvrtletí vykázala ztrátu 906 miliónů eur, přibližně 22 miliard korun. Potvrdila tak odhady z předešlých dnů. Vyplývá to z prohlášení KBC zveřejněném na jejích internetových stránkách. Banka je stejně jako mnoho jiných finančních domů zasažena současnou krizí. V Česku KBC vlastní ČSOB.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Šéf belgické KBC Andre Bergen

Článek

Firma uvedla, že špatný výsledek ovlivnily zejména pokles hodnoty úvěrů a další investice. Z tiskové zprávy také vyplývá, že KBC by také mohla přijít o 277 miliónů eur (6,6 miliardy korun), které investovala do tří již znárodněných islandských bank.

Z výsledků dále vyplývá, že za prvních devět měsíců je banka v zisku 141 miliónů eur, přičemž za stejné období loni to bylo dvě a půl miliardy eur.

V uplynulých týdnech se spekulovalo o problémech banky, ta je však vyvracela společně s belgickou centrální bankou. Navíc KBC před několika dny získala od belgické vlády pomoc ve výši 3,5 miliardy eur (90 miliard korun).

Důvodem prý nebyl nedostatek financí, ale snaha vyrovnat podmínky na trhu, kde ostatní banky už prostředky dostaly.

Krize zasáhla i ČSOB

Českomoravská obchodní banka ve čtvrtek oznámila výsledky svého hospodaření za tři čtvrtletí. Kvůli krizi se bance snížil zisk o 63 procent na 2,77 miliardy korun. Ve stejné období loňského roku to bylo 7,44 miliardy korun.

Banka musela přecenit portfolio cenných papírů CDO a zároveň vytvořila opravné položky vůči zkrachovalé bance Lehman Brothers ve výši 6,2 miliardy korun. Bez tohoto vlivu by ČSOB vykázala zisk 8,9 miliardy korun, tedy o 15 procent více než loni. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám