Hlavní obsah

„Mafie“ nemůže být chráněná značka pizzerií, rozhodl soud EU

Novinky, tov

Evropští soudci nevidí nic vtipného na snaze řetězce pizzerií chránit název restaurací označením „mafie“. Soudní tribunál EU v Lucemburku ve čtvrtek zamítl odvolání španělské společnosti, informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek

Článek

Tribunál se ztotožnil se stížností italské vlády, podle které je nemorální využívat v obchodě jména „zločinecké organizace“, jejíž aktivity „porušují hodnoty, na kterých stojí EU“.

Rozhodnutí soudu prvního stupně, vůči kterému se může firma ještě odvolat k Evropskému soudnímu dvoru, uvádí, že úřad EU na ochranu duševního vlastnictví správně vyhověl žádosti Itálie z roku 2015, když zrušil ochrannou známku „La Mafia“. Tu po deset let vlastnil řetězec restaurací s italskou kuchyní se sídlem v Madridu.

Firma se bránila, že se v názvu odkazuje na kultovní filmovou sérii „Kmotr“. Soudci také odmítli chránit španělský slogan v překladu „Mafie si sedá ke stolu“. Označila jej za propagaci organizace známé kvůli vydírání, korupci a vraždám.

Rozhodnutí soudu nebrání firmě v používání sloganu, nemůže si jej ale ochránit před používáním konkurenty bez jejího souhlasu, upřesnila agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám