Hlavní obsah

Maďarští a ruští vědci vyvíjejí nový druh jaderného paliva

Právo, ivi

Úspornější druh jaderného paliva vyvíjejí maďarští a ruští vědci pro potřeby jediné maďarské jaderné elektrárny ve městě Paks. Podle agentury MTI to oznámil generální ředitel elektrárny István Hamvas. Vývoj probíhá ve spolupráci s ruskou společností na výrobu paliva TVEL, která je partnerskou společností Rosatomu.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Maďarská jaderná elektrárna Paks by mohla nové palivo využívat od roku 2020.

Článek

Nové palivo by v jaderné elektrárně Paks mohli začít používat od roku 2020. Hamvas potvrdil, že v krátkém čase se jedná už o druhý maďarsko-ruský projekt v této oblasti.

„V rámci prvního projektu byly vyvinuty palivové kazety, jejichž cyklus se prodloužil z 12 měsíců na 15,“ dodal generální ředitel. Tím se prodloužil interval mezi odstávkami jaderných bloků potřebných při výměně palivových kazet.

Použité kazety se odkládají ve skladech poblíž jaderné elektrárny. Tyto sklady je možné používat do roku 2047 a vejde se do nich až 9308 kazet. „Ročně se zde uloží na tři stovky použitých kazet,“ konstatoval provozní ředitel elektrárny István Barnabás.

Před jejich uložením ve zdejším skladě opatří Mezinárodní agentura pro atomovou energii použité kazety plombou. Sklady jsou sledované kamerovým systémem.

Budapešť a Moskva se dohodly na rozšíření jaderné elektrárny Paks. Ruský prezident Vladimír Putin 2. února 2017 v Budapešti řekl, že s premiérem Viktorem Orbánem věnovali při jednání mimořádnou pozornost projektu dostavby dvou nových bloků jediné jaderné elektrárny v Maďarsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám