Hlavní obsah

Maďarsko po roce zrušilo zákaz nedělního prodeje

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský parlament v úterý zrušil zákaz nedělního prodeje, který byl zaveden před rokem. Podle opozice se vláda lekla její iniciativy na vypsání referenda. Vládní návrh podpořilo 163 poslanců, proti byli dva a zdrželo se jedenáct poslanců.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ministr bez portfeje Antal Rogán tvrdil, že vláda chtěla po roce od zavedení tohoto opatření vyhodnotit jeho úspěšnost.

„Několik týdnů po prvním výročí jsme dospěli k názoru, že navrhneme zrušení tohoto opatření,“ uvedl Rogán. Ministr vyjádřil přesvědčení, že zákaz nedělního prodeje měl své opodstatnění, ale zároveň připustil, že toto opatření bylo nepopulární a rozdělilo maďarskou společnost.

Podle průzkumů veřejného mínění většina maďarských zákazníků zákaz nedělního prodeje odmítala. Podle prosincového průzkumu agentury Ipsos to bylo až 68 procent Maďarů. Asi třetina Maďarů se domnívala, že pracovníci obchodů by měli mít volnou neděli. Rovněž část obchodníků podle stejného průzkumu s tímto zákazem souhlasila.

Opozice tvrdí, že vláda se lekla její iniciativy na vypsání referenda v této otázce a raději ustoupila. „Zvítězili lidé, zvítězila demokracie, vláda kapitulovala,“ konstatoval předseda opoziční Maďarské socialistické strany József Tóbiás.

Zákaz nedělního prodeje se v Maďarsku týkal většiny obchodů a supermarketů. Otevřené mohly v neděli zůstat jen rodinné obchody o rozloze menší než 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích a nádražích, na tržnicích a poutích. Obchody, které prodávají pouze mléko a pečivo, stejně jako stánky s novinami a květinami, musely zavřít nejpozději v neděli v poledne. Na stadiónech a sportovištích mohly být obchody v neděli otevřené jen v době konání sportovní akce.

Rogán připustil, že případné referendum o zákazu nedělního prodeje by mohlo odvést pozornost voličů od připravovaného plebiscitu o plánu Evropské unie zavést kvóty na přerozdělování migrantů.

V Česku budou poslanci rozhodovat, zda nařídit prodejnám s plochou větší než 200 metrů zavřít o vybraných státních svátcích. V březnu dolní komora poslala senátní návrh do třetího čtení. [celá zpráva]

Anketa

Je podle vás zákaz nedělního prodeje tím správným způsobem, jak zlepšit situaci prodavačů a prodavaček v supermarketech?
Ano
35,3 %
Ne
64,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4791 čtenářů.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám