Hlavní obsah

Maďarské domácnosti platí za plyn nejméně v Evropě, tvrdí úřady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubnové účty maďarských domácností za dodávku energií byly nejnižší v porovnání s jinými městy v Evropě. Ve středu to uvedla agentura MTI, která se odvolává na srovnání vypracované maďarským regulačním úřadem MEKH. Praha vychází u plynu i u elektřiny výrazně dráž.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Úřad shledal, že ve srovnání s 24 metropolemi členských zemí Evropské unie a Bělehradem jsou v Budapešti ceny plynu pro domácnosti nejnižší a v přepočtu činí 2,79 eurocentu za kilowatthodinu.

Průměrná cena ve srovnávaných metropolích je čtyřikrát vyšší a dosahuje 12,69 eurocentu.

Ve srovnání cen elektřiny pro domácnosti v metropolích sedmadvacítky plus Londýn a Bělehrad vyšla Budapešť jako druhá nejlevnější, po hlavním městě Srbska.

Maďarští spotřebitelé platili o 60 procent méně, než činil evropský průměr.

Praha ve srovnání vycházela výrazně dráž: v ceně plynu předčila i Paříž nebo Lucemburk, v ceně elektřiny za sebou zanechala například Madrid a Dublin.

Západ s Ruskem bojuje o alžírský plyn

Blízký a Střední východ

V Maďarsku je cena elektřiny a zemního plynu, kterou platí spotřebitelé, pevná a stanovená legislativou. Obyvatelé Maďarska jsou tedy ochráněni před růstem cen na trzích.

Maďarská vláda nyní blokuje zamýšlené embargo EU na dovoz ruské ropy.

Budapešť, v minulosti v rámci EU k Rusku obvykle vstřícná, se nyní odvolává na svou vlastní energetickou bezpečnost, kterou podle ní bez ruské ropy nepůjde zajistit.

Argumentuje tím, že bez klíčové suroviny z Ruska nebude fungovat maďarská ekonomika.

Reklama

Výběr článků

Načítám