Hlavní obsah

Lufthansa má nakročeno k nejdelší stávce v dějinách firmy

Soud v Darmstadtu v noci na středu rozhodl, že stávka palubního personálu největších německých aerolinek Lufthansa na letištích ve Frankfurtu nad Mohanem a Mnichově může pokračovat až do pátku. Podle agentury Reuters se zdá, že Lufthansa má nakročeno k nejdelší stávce v dějinách firmy. Zrušené jsou i lety mezi Prahou a Frankfurtem.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Stávkující personál Lufthansy na letišti v Düsseldorfu

Článek

Aerolinky ve středu ruší 930 letů a toto opatření postihne zhruba 100 000 cestujících. Odbory stávku vyhlásily od středečních 04:00 SEČ do páteční půlnoci. Do pátku hodlá stávkovat palubní personál na všech dálkových a středně dlouhých letech Lufthansy, a to na všech třech domovských letištích společnosti, tedy ve Frankfurtu, v Mnichově i v Düsseldorfu.

Zrušeny byly ve středu i tři pravidelné lety z Prahy do Frankfurtu a čtyři v opačném směru. Kromě toho byl zrušen odpolední let z Prahy do Mnichova a totéž se týká i odpoledního letu z bavorské metropole do Prahy.

Darmstadtský soud se podle agentury DPA původně pokoušel dostat obě strany sporu za jednací stůl. Soudce Rainer Lösch ovšem s návrhem na uspořádání schůzky a okamžité zastavení stávky nepochodil. Soud v Darmstadtu konstatoval, že odbory cíl stávky dostatečně vysvětlily.

V Düsseldorfu platil zákaz jen krátce

Stávka zatím může pokračovat i na letišti v Düsseldorfu, kde soud v úterý v předběžném opatření protestní akci zakázal s tím, že je protiprávní a odbory cíl stávky neformulovaly dostatečně jasně. Toto opatření se ale vztahovalo pouze na úterý a jen na düsseldorfské letiště. [celá zpráva]

Nyní se Lufthansa snaží u soudu v Düsseldorfu vymoci zákaz stávky i na další dny. Soud má o věci začít rozhodovat od 14:00 SEČ.

Odboráři se s vedením Lufthansy přou mimo jiné o penzijní program, který společnost stevardům a letuškám poskytuje.

Odborový svaz UFO vyhlásil stávku minulý pátek, odkdy protesty s výjimkou neděle pokračují každý den. V úterý kvůli nim Lufthansa zrušila 136 letů, což se týkalo zhruba 37 000 cestujících. Ztráty způsobené protestní akcí aerolinky zatím nevyčíslily, odhadují je však na desítky miliónů eur denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám