Hlavní obsah

Lucembursko plánuje těžit vzácné kovy na asteroidech

Těžba nerostů ve vesmíru už nemá být jen tématem sci-fi příběhů, ale skutečným byznysem, na kterém se dají vydělat velké peníze. Plán investovat do dobývání přírodních zdrojů v minulých dnech představil lucemburský ministr hospodářství Etienne Schneider, napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Vizualizace těžby na asteroidu

Článek

Lucembursko hodlá investovat do některých výzkumných a vývojových projektů. Zvažuje také přímou kapitálovou účast ve společnostech, které se zapojí do přípravy těžby zdrojů ve vesmíru. Současně chce vytvořit příznivé právní a jiné podmínky pro investory v tomto oboru, uvedl lucemburský ministr.

Lucembursko je tak podle něj první evropskou zemí, která se vydala touto cestou. Schneider záměr oznámil dva měsíce poté, co americký prezident Barack Obama podepsal zákon, který umožňuje komerční využití zdrojů nacházejících se na Měsíci a na planetkách, připomněla AFP.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Uvedený "vesmírný zákon" stanoví, že veškerý materiál nalezený Američanem nebo americkou společností na vesmírných tělesech nebo na Měsíci patří těmto nálezcům.

Platina na Zemi, železo na díly

Na plánech Lucemburska se podílí vládní poradce Jean-Jacques Dordain, který byl v letech 2003 až 2015 generálním ředitelem Evropské vesmírné agentury (ESA). I když zní nápad futuristicky, podle něj již potřebné technologie existují.

„Víme, jak se dostat na asteroid, jak na něm provést vrt a dopravit vzorky na Zemi,” řekl Dordain. Lucemburský vesmírný program má dlouhou tradici, země hrála důležitou roli při rozvoji satelitní komunikace.

Ve vesmíru má smysl těžit vzácné kovy, jako je například platina. Kovy jako železná ruda nebo nikl by se zpracovávaly na místě k využití na díly pro těžební zařízení nebo vesmírné lodě, uvedly Financial Times.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám