Hlavní obsah

Lone Star koupí od koncernu BASF divizi stavebních chemikálií

Americká společnost soukromého kapitálu Lone Star Funds koupí od německého chemického koncernu BASF divizi stavebních chemikálií, zaplatí za ni 3,17 miliardy eur (80,6 miliardy Kč). BASF to v sobotu uvedl v tiskové zprávě. Transakce by měla být dokončena ve třetím čtvrtletí příštího roku, budou ji ale nejprve muset schválit regulační orgány.

Foto: Kristoffer Tripplaar / Alamy, Profimedia.cz

BASF

Článek

Německý podnik se chce zaměřit na aktivity, které mu přinášejí vyšší zisky. Prodávaná divize je největším světovým výrobcem chemickým přísad do betonu.

Lone Star se o divizi německého koncernu utkal s konsorciem podniků Cinven a Bain, což jsou rovněž firmy soukromého kapitálu, uvedly už dříve zdroje agentury Reuters. Cinven vlastní firmu Chryso, která je konkurentem divize stavebních chemikálií BASF.

„Divize stavebních chemikálií velmi dobře zapadá do našeho portfolia, doplňuje naše investice v odvětví stavebních materiálů,” řekl k transakci prezident Lone Star pro Evropu Donald Quintin.

BASF ruší 6000 pracovních míst, 3000 z nich v Německu

Ekonomika

Společnost Lone Star už jednou o divizi ztratila zájem, když se objevili další zájemci, později ale byla přizvána, aby učinila novou nabídku.

Divize stavebních chemikálií BASF nabízí i řadu dalších produktů, včetně výplní, penetrací či izolace. V těchto aktivitách, označovaných jako stavební systémy, je teď BASF čtvrtým největším výrobcem na světě, podotýká Reuters.

BASF divizi stavebních chemikálií koupil v roce 2006 od německé společnosti Degussa. Tehdy za ni zaplatil 2,7 miliardy eur včetně dluhu. Divize, která má teď ve více než 60 zemích zhruba 7000 zaměstnanců, loni vykázala tržby asi 2,5 miliardy eur.

Reklama

Související články

BASF slaví jubileum, chemii tvoří již 150 let

Společnost BASF v letošním roce slaví již 150. výročí. Od svého založení ušla velký kus cesty a dnes je s více než 350 výrobními závody a 6 závody typu Verbund...

Výběr článků

Načítám