Hlavní obsah

Londýn po dlouhém váhání schválil stavbu nové atomové elektrárny. Postaví ji Francouzi a Číňané

Britská vláda ve čtvrtek schválila projekt nové jaderné elektrárny Hinkley Point C, který zkoumala od konce července. První britskou jadernou elektrárnu po 20 letech má postavit francouzská společnost EDF s pomocí čínské státní firmy China General Nuclear (CGN). Vládní souhlas s projektem za 18 miliard liber (572 miliard korun) je spojen s novými podmínkami.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Místo připravované stavby jaderné elektrárny Hinkley Point C nedaleko města Bridgwater v jihozápadní Anglii

Článek

Podmínky mimo jiné umožní vládní intervenci v případě prodeje kontrolního podílu EDF v elektrárně.

"Po důkladné revizi návrhu na výstavbu Hinkley Point C zavedeme sérii opatření k posílení bezpečnosti a zajistíme, že Hinkley nebude moci bez souhlasu vlády změnit majitele," uvedl ministr pro podnikání a energetiku Greg Clark.

Britská vláda dala rovněž najevo, že chce mít větší kontrolu nad budoucími dohodami o zahraničních investicích do jaderné energetiky a další klíčové infrastruktury.

"Po Hinkley bude britská vláda přebírat zvláštní podíl ve všech budoucích jaderných projektech zahrnujících novou výstavbu. To zajistí, že velké podíly nebude možné prodat bez vládního vědomí či souhlasu," uvedla vláda.

"Přijdou reformy vládního přístupu k vlastnictví klíčové infrastruktury, které zajistí přezkoumání všech dopadů zahraničního vlastnictví pro účely národní bezpečnosti," dodala.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Traktor na místě, kde má na jihu Anglie vyrůst jaderná elektrárna Hinkley Point C

Firmy EDF a CGN schválení projektu vítají. "Rozhodnutí britské vlády schválit výstavbu Hinkley Point C znamená znovunastartování jaderné energetiky v Evropě," uvedl generální ředitel EDF Jean-Bernard Lévy.

Schválení elektrárny vítají i britští odboráři a výrobci, podle kterých by projekt mohl vytvořit až 25 tisíc pracovních míst.

Největší evropská ekonomika Německo přitom po havárii elektrárny Fukušima rozhodlo o předčasném uzavření všech svých jaderných elektráren v zemi do roku 2022.

Varování z Pekingu

Projekt byl poprvé oznámen v roce 2007. Termín uvedení elektrárny do provozu byl ale od té doby několikrát odložen kvůli regulačním překážkám, jaderné havárii v japonské Fukušimě a zhoršení finanční situace EDF. Loni se francouzský podnik dohodl, že čínská společnost CGN do projektu vloží šest miliard liber a získá v něm třetinový podíl.

CGN ve čtvrtek uvedla, že díky souhlasu britské vlády může spolupracovat s EDF na zajištění bezpečného a spolehlivého zdroje elektřiny pro Británii. Snaha britské vlády zajistit si větší kontrolu nad zahraničními investicemi čínskou firmu podle zdroje agentury Reuters neznepokojuje.

Peking v srpnu varoval, že neschválení projektu by mohlo ohrozit vzájemné vztahy mezi Británií a Čínou. Deník Financial Times s odvoláním na čínské představitele uvedl, že zrušení projektu by mohlo mít negativní dopad i na další plánované čínské investice v Británii.

Reklama

Související články

Írán začal stavět novou jadernou elektrárnu

Írán zahájil výstavbu další jaderné elektrárny. Oznámila to v sobotu íránská státní televize, podle níž je do projektu zapojeno Rusko. Írán má první svou...

Výběr článků

Načítám