Hlavní obsah

Lístek půjde zaplatit kartou i ve vlaku. Dráhy testují terminály

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České dráhy začaly testovat bezhotovostní platby při nákupu jízdenek přímo ve vlaku. Zkušební provoz provádějí průvodčí ze stanic Cheb, Olomouc a Břeclav ve vybraných dálkových vlacích, například na tratích Praha–Břeclav, Praha–Cheb, Cheb– Ostrava nebo Brno–Šumperk, uvedl v úterý mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Foto: ČD

Testování platebních terminálů probíhá i na některých trasách, kde jezdí soupravy RegioShark.

Článek

Dráhy jsou tak další velkou státní firmou, která s jistým zpožděním umožní dnes již široce rozšířené placení kartou. ČD už nabízejí platby kartou ve 420 pokladnách a v e-shopu, a pokud bude testování úspěšné, rozšíří tuto možnost i na vybrané sítě vlaků.

Ve vlacích ČD zkoušky probíhají na deseti platebních terminálech karet dvou různých typů. Jsou vybaveny pro příjem karet jak bezkontaktně, tak pro přenos dat z čipu nebo z magnetického proužku a je možné platit kartami Mastercard, VISA, DinersClub, JCB a American Express.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Fungují i bez signálu

„Výhodou testovaných terminálů je možnost pracovat také v režimu off-line, kdy je umožněna transakce kartou bez potřeby komunikace s bankou až do částky 990 Kč. Vzhledem k tomu, že průměrná cena jízdenky hrazená ve vlaku se pohybuje okolo 120 Kč, umožní tyto terminály odbavení většiny zákazníků i v místech, kde není dostatečné pokrytí mobilním signálem pro on-line komunikaci s bankou,” řekl Šťáhlavský.

Placení všemi druhy karet zavádí na svých pobočkách letos postupně také například Česká pošta – do nedávna se na poště mohlo platit pouze kartami partnerské ČSOB.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám