Hlavní obsah

Likérka Rudolf Jelínek rozšiřuje sady v Chile

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vizovická likérka Rudolf Jelínek postupně rozšiřuje své sady v Chile, kde vyrábí hruškovici Williams. Tamní závod vznikl v roce 2007, patří k němu 140 hektarů pozemků, které likérka osazuje. Nyní je osázeno asi 15 hektarů, ročně by mělo přibývat deset až 20 hektarů sadů, řekl exportní ředitel likérky Martin Déva.

Foto: Rudolf Jelínek

Sklizeň hrušek v Chile

Článek

„Nyní začínáme se zkušebními sady, abychom zjistili, jak stromy reagují na půdu, jak rostou,” uvedl Déva. První stromy likérka vysadila v roce 2012. „Loni jsme sklidili prvních 500 kilo hrušek, letos to bude už několik tun,” podotkl ředitel.

Likérka zatím k výrobě hruškovice nakupuje ovoce od chilských sadařů. V budoucnu chce být díky vlastním sadům soběstačnější, ačkoli část hrušek chce vždy nakupovat od tamních producentů. Závod ročně zpracuje čtyři až osm tisíc tun hrušek a vyrobí 300 až 600 tisíc litrů hruškovice. Hruškovici Williams likérka vyrábí pouze v Chile, ve vizovickém závodu se dělá jen její košer varianta.

Foto: Rudolf Jelínek

Hruškovici Williams likérka vyrábí pouze v Chile

Likérka již v chilském závodě v minulosti investovala do rozšíření kvasné, destilační a skladové kapacity. „Nyní se zaměřujeme na vylepšení technologie, aby williamska měla ještě lepší chuť a aroma," podotkl Déva.

„V Chile hruškovici prodáváme pouze symbolicky v jedné síti hypermarketů. Naším primárním záměrem je destilace williamsky a export do Evropy. Dvě třetiny produkce směřují do Vizovic a třetinu prodáváme cizím klientům,“ upřesnil Novinkám exportní ředitel likérky.

Rudolf Jelínek pěstuje vlastní ovoce také v jablečných sadech v Rumunsku a švestky v Bulharsku. Rozšiřuje rovněž sady u Vizovic, kde v lokalitě Těchlov pěstuje švestky na asi 55 hektarech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám