Hlavní obsah

Lídrem světové ekonomiky jsou USA

PAŘÍŽ

Nejrychleji rostoucí ekonomikou v roce 2004 byly Spojené státy. Jejich hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl o 4,4 procenta. Polepšilo si všech šest nejvyspělejších států světa. Jejich HDP rostlo celkem o 3,3 procenta, i když výsledek Japonska - 2,6 procenta byl zklamání. Zpřesněné odhady ve čtvrtek zveřejnila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Pozvánka

Článek

Druhou největší ekonomiku světa tak v předběžných výsledcích předběhla Velká Británie s 3,1 procenty. Vyhlídky německé ekonomiky se snížily na 1,1 procento.

"Rozvoji americké ekonomiky pomohla hlavně rostoucí poptávka po zboží a s tím související rostoucí dovoz, méně už rostl vývoz," popsal ekonom OECD Jean-Philippe Cotis. Předpokládá, že USA povedou světovou ekonomiku i v roce 2005.

Dobré výhlídky dál

Růst ekonomik se na konci roku téměř zastavil. V eurozóne se HDP zvýšil jen o 0,2 procenta,  japonská ekonomika o 0,1 procenta dokonce klesla, a ze všech tří hlavních hospodářských center světa tak oázou silného růstu zůstávají jen Spojené státy.

"Globální ekonomika přešlapuje na místě, hlavně proto, že se projevily nepříznivé dopady vyšších a kolísavějších cen ropy. Do budoucna jsou zde ale podmínky k tomu, aby oživení globální ekonomiky nabralo na síle," podotkl Cotis.

OECD považuje za vhodnou politiku postupného zvyšování úroků v USA a spokojena je i s postupem Evropské centrální banky. Ta ponechává úrokové sazby už dlouho na nejnižší dvouprocentní úrovni a v nejbližší době se je nechystá zvyšovat.

Odhad ekonomického růstu šesti nejvyspělejších zemí světa
zeměrůst HDP v %
USA4,4
Japonsko2,6
eurozóna1,8
Německo1,1
Francie2,3
Itálie1,1
Velká Británie3,1
zdroj: OECD
ČR3,5 podle ČNB
ČR3,8 podle Min. financí

Reklama

Výběr článků

Načítám