Hlavní obsah

Lidí bez práce v srpnu neubylo

– PRAHA

Srpnová míra nezaměstnanosti činila 7,9 procenta, což je stejně jako v červenci. Práci v srpnu hledalo 434 928 lidí, je to o 601 osob více než v červenci. Údaje zveřejnilo v pátek ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Článek

"Počet lidí bez práce v srpnu sice stoupl zhruba o půl tisícovky lidí, srpnový přírůstek byl ale nejnižší od roku 2000. Lze usoudit, že jediným důvodem vyššího počtu nezaměstnaných byl příchod čerstvých absolventů na trh práce. Rozjetá ekonomika stále vytváří dostatek nových míst, aby většinu nových uchazečů o práci během několika měsíců absorbovala, " řekl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.

"Rigidita na trhu práce, kterou způsobuje štědrý sociální systém, který se v příštím roce ještě více rozštědří, absence stropů na placení pojistného a regulované nájemné, brání rychlejšímu poklesu nezaměstnanosti, " řekl analytik České spořitelny David Navrátil.

"Zatímco před rokem připadalo na jedno volné pracovní místo 8,5 uchazeče, dnes to je jen 4,9 uchazeče. Hospodářský boom umožňuje podnikům vytvářet nová pracovní místa, přičemž hlad po nich je menší než v minulosti, protože na trh práce vstupují slabé ročníky. Navíc do důchodu odchází silné poválečné ročníky, " uvedla analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Ve srovnání se stejným obdobím roku 2005 je celkový počet uchazečů o zaměstnání nižší o 46 525.

Absolventi tvoří jen sedm procent nezaměstnaných

Nejméně nezaměstnaných je již tradičně v okresech Praha,  Mladá Boleslav, Benešov a Pelhřimov. Nejvíce lidí bez práce je také již tradičně v okresech Most, Karviná, Teplice, Ostrava a Chomutov.

Ke konci srpna registrovaly úřady práce 253 682 žen, což tvoří 55,3 procenta z celkového počtu nezaměstnaných a 32 531 absolventů škol, je to o 5 152 osob více než v minulém měsíci. Na celkové nezaměstnanosti se tak absolventi podílejí 7,1 procenty.

Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 4,9 uchazeče, z toho nejvíce v okrese Karviná (28,2).

V létě nezaměstnanost většinou roste

Nezaměstnanost na jaře klesá díky rozjezdu sezónních prací v zemědělství, lesnictví, stavebnictví a cestovním ruchu. V zimě je nezaměstnanost vždy vyšší, protože kvůli počasí není práce pro lidi pracující např. na stavbách či v lese.

V létě se opět počet nezaměstnaných zvyšuje, tentokrát kvůli přílivu čerstvých absolventů škol. Na podzim se počet lidí bez práce obvykle zase sníží.

Nezaměstnanost v červenci vzrostla na 7,9 procenta z červnových 7,7 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Nezaměstnanost poklesla na 7,7 procenta

Nezaměstnanost v červnu klesla na 7,7 procenta, což je nejnižší úroveň od července 2004. Hlavním důvodem snížení nezaměstnanosti jsou sezónní pracovní místa...

Výběr článků

Načítám