Hlavní obsah

Lidé ze Škodovky: stávka byla fiasko

Právo, Radek Plavecký
MLADÁ BOLESLAV

Zklamání z výsledků stávky neskrývají mnozí zaměstnanci automobilky Škoda Auto. Stejně tak nejsou většinou obyčejní dělníci příliš spokojeni s výsledkem vyjednávání, které za ně vedly odbory s vedením firmy ohledně růstu mezd. Odbory vyjednaly s firmou růst mezd o 12,7 procenta.

Článek

"Stávka byla fiasko, vždyť výsledek jednání je horší, než nabízeli před stávkou, a mnohem horší, než nám odbory slibovaly na začátku. Odboráři nám říkali, že chtějí 24 procent, pak slezli na 17 a nakonec nám přidají na tarifu 10 procent. Co to je? To je pár stovek!" rozčiloval se Ladislav Kasal, odcházející ve čtvrtek po 14. hodině z práce.

Mnozí lidé mají teď obavu, že se zvýší tlak na jejich práci a budou muset mnohem více dřít. "No jo, přidali nám, ale taky už jsem dneska dostal vynadáno, že jsem si kousl do rohlíku po přestávce," řekl muž z automobilky a nehodlal se o práci dál bavit.

Ztrátu už jsme nadělali

I další dotázaní lidé byli většinou velmi struční, mnozí jen zklamaně mávli rukou. "Škoda mluvit, nám na lince to moc nepomůže a zase si nahrabou jenom ti, kdo už mají nadprůměrné mzdy. Všechno bylo zbytečné, jen divadýlko," nenechala se zastavit v cestě domů ze směny žena. "Dvanáct procent vypadá dobře, ale oni nás zase odrbou jinde, nenafasujeme krém na ruce, toaletní papír a mají to zpátky," obával se další muž.

Sdílnější byla pracovnice, která na sebe prozradila, že je ve firmě přes 30 let a má 4 roky do důchodu. "Myslím, že se to celé moc nepovedlo. Je to jedna velká lež a podvod, i celá stávka. Vždyť už týden dopředu jsme to nadělávali. Normální je u nás na lince 350 aut za směnu, ale my už jsme dva dny před stávkou měli normu o třicet vyšší. Sotva se po té jejich takzvané stávce zase začalo, pustili linku tak rychle, že už to musí být zase nadělané, vymetly se staré zásoby, nám přidají denní limit a je to doma," zlobila se pracovnice montáže octávií.

Podle ní rozhodně není pravda, že dělníci mají 22 tisíc korun měsíčně, jak uvádí vedení firmy i odbory. "Ani hrubého to nemáme, já mám čistého necelých 14 tisíc, a to už tady dělám přes 30 let. Ale náš mistr, ten má kolem 50 tisíc a ten se počítá mezi dělníky. Pak se tam započítají ti odboráři, kteří k práci taky nečuchnou, a přitom se jako mezi nás řadí. Tak to se nedivím, že jim to takhle vychází," rozčilovala se.

Vyšší mzda, více přidáno

O něco spokojenější jsou lidé z kanceláří nebo kvalifikovanějších postů. Díky tomu, že už nyní mají vyšší platy, dostanou i více přidáno "Tak je to příjemné. Myslím, že takové navýšení jiná firma v republice nemá," říkal jeden z technických pracovníků automobilky, ale ani on nechtěl zveřejnit své jméno.

"Lidi by mě sežrali, že jsem spokojený. To se tady teď nenosí," popsal stručně a jasně atmosféru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám