Hlavní obsah

Lidé zaplatí více za tisíce léků

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Až tři tisíce léků od dubna podražuje. A to proto, že Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) nestihl provést revizi cen a úhrad léků od zdravotních pojišťoven. Pacienti tak za některé léky, například na epilepsii, vysoký krevní tlak, deprese, žaludeční vředy a hlavně imunosupresiva, které používají hlavně pacienti po transplantacích, zaplatí v řádu několika korun či desítek korun víc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„SÚKL má každý rok provádět revize cen a úhrad léků. Poprvé tak měl učinit do konce roku 2008, ale nikdy to nesplnil. V důsledku toho se za léky utrácelo zbytečně moc, protože se nezohledňovaly poklesy cen léků na světových trzích, kurzovní rozdíly atd. Tím vším jsme přišli zhruba o 10 miliard korun,“ řekl Právu v pondělí Milan Kubek, prezident České lékařské komory. Dodal, že ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) věděl, že SÚKL provádí revize pomalu, ale zjednal nápravu až koncem února, kdy odvolal ředitele ústavu Martina Beneše.

Podle Kubka SÚKL zatím neprovedl žádné revize u zhruba 3000 léků. Zároveň ale k 1. dubnu skončil tzv. Janotův balíček, v němž bylo uvedeno, že léky, u kterých nebyla provedena revize cen a úhrad léků, mají sníženou cenu o sedm procent. To skončilo a o těchto sedm procent by tedy měli doplatit víc pacienti a hlavně zdravotní pojišťovny.

„Prostě farmaceutické firmy si na úkor zdravotního pojištění pořádně namastí kapsu,“ řekl Kubek.

Sršeň zpochybnil 750 miliónů

Kubek uvedl, že zdravotní pojišťovny v důsledku skončení Janotova balíčku budou muset vydat za léky půl miliardy až 750 miliónů korun navíc. To ale zpochybnil mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. „Tato částka by byla jen v okamžiku, kdyby se revize zastavily. Ty ale probíhají a počet léků, u kterých nejsou hotové, klesá,“ řekl Sršeň.

Ohradil se také vůči tomu, že za špatné revize může i ministerstvo zdravotnictví, které se vyslovuje k odvolání farmaceutických firem vůči výsledkům revize uskutečněné SÚKL. Ty údajně celý proces nesmírně prodlužují a výjimkou nejsou ani půlroční průtahy.

Sršeň vysvětlil, že revize probíhají podle staré právní normy, která umožnila průtahy. Ta už neplatí. Nový zákon platný od prosince minulého roku podobným praktikám zabraňuje. „To se ale týká revizí až od prosince minulého roku. Nelze je použít zpětně,“ řekl Sršeň.

Pacienti prý zdražení příliš nepocítí

Viceprezident lékárnické komory Stanislav Havlíček soudí, že pacienti příliš zdražení nepocítí. „Nejvíce se to bude týkat drahých léků, ale i tam to bude v řádu korun nebo desítek korun,“ řekl Havlíček.

Podle něho pacienti už dávno na ceny léků v lékárnách rezignovali, protože se neustále mění a co platilo jeden měsíc, neplatí druhý měsíc a navíc jeden a ten samý lék má různou cenu v každé lékárně. Podle Havlíčka nejvíce se zdražení dotkne tzv. imunosupresiv, což jsou léky, které musí používat pacienti po transplantaci. U nich totiž SÚKL ještě vůbec revize nezahájil. Doporučil, aby se pacienti v lékárnách ptali na aktuální ceny nebo doplatky léků, protože ani on sám nemůže říci, o kolik korun na daný lék dají víc.

Kubek ještě dodal, že zvýšení se týká takzvaných maximálních cen. Reálné ceny ale v důsledku konkurence lékáren jsou nižší, a proto pacienti by neměli zdražení příliš pocítit.

Reklama

Výběr článků

Načítám