Hlavní obsah

Lidé v mraze čekají v dlouhých frontách na další dvacetikoruny

Právo, Novinky, Kristýna Léblová, kk, hon
Praha
Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) k výročí 100 let československé koruny vydává tři nové pamětní dvacetikoruny. Lidé kvůli nim od svítání stojí dlouhé fronty před pokladnou ČNB. Mincí s významnými českými státníky je totiž jen omezený počet kusů. Podobně tomu bylo i loni v říjnu, kdy banka razila pamětní mince ke sto letům republiky.

Před ČNB v Praze se začala tvořit fronta už v časných ranních hodináchVideo: Novinky

 
Článek

Dvacetikoruny k výročí 100 let české koruny nesou portréty meziválečných ministrů financí Aloise Rašína a Karla Engliše a prvního guvernéra tehdejší Národní banky Československé Viléma Pospíšila. Každý typ mince vyjde po 200 000 kusech. Zájemci si budou moci vyměnit tři dvacetikoruny od každého motivu.

O koupi pamětní mince měly zájem stovky lidí. „Čekám tady od pěti od rána,” svěřila se Novinkám jedna z čekajících žen. „Pracovníci České národní banky koordinují fronty, vysvětlují zájemcům, jak dlouho zhruba budou čekat, a v době, kdy už tuší, že se blíží konec odbavovacích hodin, tak fronty uzavírají,” sdělila mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Fronta na mince před ČNB v Plzni

Dlouhé fronty se ráno tvořily také před dalšími pobočkami ČNB v Brně, Plzni nebo Ostravě. Sběratele neodradil ani mráz.

„Přišli jsme o půl osmé, teď je téměř deset hodin, takže jsme čekali dvě a půl hodiny,“ řekl před ostravskou pobočkou Právu starší manželský pár. Na otázku, zda jim to čekání stálo za to, řekl senior, že zcela určitě.

Foto: Aleš Honus, Právo

Fronta před pobočkou ČNB v Ostravě dosahovala ve středu dopoledne několika stovek metrů.

„Nemáme to pro sebe, ale pro syna, který je v práci a který mince sbírá. Už jsme tady stáli na podzim, kdy byly také vydány výroční mince, ale dnes ta fronta je minimálně dvakrát delší,“ řekl.

Další starší žena podotkla, že mince by ráda dala vnučce, která se jí před měsícem narodila. „Moje dcera už má doma mince, které byly vydány loni na podzim, takže tyto mince jí doplní sbírku. Jednou budou mít určitě mnohem vyšší hodnotu, než za které jsem je koupila,“ řekla.

Vedle mincí vydává ČNB také pamětní stokorunu, která na přední straně ponese logo spojené s oslavami 100. výročí koruny. Centrální banka upozornila, že těmito mincemi i bankovkami je možné platit, nejde tedy o typické pamětní mince, u kterých to nelze. ČNB používá označení „výroční příležitostné mince”.

Mince a bankovky je od 30. ledna možné vyměnit na územních pracovištích banky v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové, Plzni, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem.

BEZ KOMENTÁŘE: Fronta před pobočkou ČNB v PlzniVideo: Patrik Biskup, Právo

Podobné to bylo i v loni v říjnu, kdy banka vydala tři pamětní mince k oslavám 100 let republiky. Na mincích byly portréty Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše. Polovina z nákladů se vyměnila během několika dní. Nejednalo se ale o poslední možnost tyto mince získat. Pro rok 2019 slíbila banka možnost koupit sadu všech šesti pamětních mincí.

Ražba speciálních dvacetikorun ke 100. výročí československé měny.Video: Novinky

Na březen pak banka plánuje vydat obří pamětní zlatou minci v nominální hodnotě 10 tisíc korun a v červenci, kdy se v roce 1919 začala vydávat první československá platidla, představí pamětní 500korunovou stříbrnou minci.

Reklama

Výběr článků

Načítám