Hlavní obsah

Lidé v Kovosvitu nedostali výplaty, významný jihočeský zaměstnavatel má problémy

Aktualizováno

Strojírenská firma Kovosvit MAS ze Sezimova Ústí nevyplatila svým 770 zaměstnancům mzdu za červenec. Řekl to ve středu předseda odborů Jiří Ryzka. Dodal, že firma má kvůli problémům s hospodařením několik dní nové vedení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kovosvit MAS, závod na vývoj a výrobu obráběcích strojů.

Článek

Nový generální ředitel Kovosvitu Blahoslav Fajmon po středečním jednání s odboráři odjel do Prahy jednat o odblokování účtů firmy. Lidé by nevyplacené červencové mzdy měli dostat za pár dnů, řekl.

Odboráři z Kovosvitu jsou s příslibem spokojeni, pokud ale příští týden červencové mzdy nedostanou, nevylučují výpovědi.

Firma patří k největším zaměstnavatelům v Jihočeském kraji, problémy vyšly najevo po návratu lidí z celozávodní dovolené druhý srpnový týden. Podle Ryzky si zaměstnanci mohli požádat alespoň o dvoutisícovou zálohu, což udělalo 103 lidí.

"Vedení firmy nám současný stav vysvětlilo tak, že se mu z neznámých důvodů nepodařilo získat provozní úvěr, čímž došlo ke zmrazení veškerých účtů společnosti," uvedl Ryzka.

„To, že firma, která poskytuje pracovní příležitosti více než sedmi stovkám lidí na Táborsku, se dostala do finančních problémů, které ohrozily výplaty červencových mezd, mne nenechává chladným. Jako ministrovi průmyslu mi na podnicích typu Kovosvit a lidech, kteří v nich pracují, velmi záleží, protože český průmysl jich takových potřebuje víc,“ řekl Právu ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Podle svých slov se už spojil s majitelem Kovosvitu Františkem Komárkem i odborovým předákem Ryskou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám