Hlavní obsah

Lidé v EU přestali šetřit na autech. Škodě stoupl prodej o pětinu

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 8,4 procenta na 3,25 miliónu vozů. Oznámilo to ve čtvrtek Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Auto v prvním čtvrtletí v zemích EU zvýšila prodej o téměř 19 procent na 137 863 vozů.

Článek

V samotném březnu prodej stoupl dokonce o 10,6 procenta na 1,45 miliónu vozů.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto podle údajů ACEA v prvním čtvrtletí v zemích EU zvýšila prodej o téměř 19 procent na 137 863 vozů. Její tržní podíl tak stoupl na 4,2 procenta z 3,9 procenta před rokem.

Automobilový trh EU vykazuje růst již sedm měsíců za sebou. Evropští spotřebitelé v uplynulých letech kvůli rostoucí nezaměstnanosti omezili nákupy dražšího zboží, jako jsou právě automobily. Díky zlepšujícím se ekonomickým vyhlídkám se však poptávka po automobilech začala zotavovat.

V celém loňském roce se prodej aut v EU snížil o 1,7 procenta na 11,85 miliónu vozů. Zaznamenal tak už šestý pokles za sebou a dostal se na nejnižší úroveň od roku 1995. V letošním roce by měl prodej podle lednové prognózy ACEA stoupnout o dvě procenta.

Český Svaz dovozců automobilů (SDA) již dříve oznámil, že v České republice se prodej nových osobních automobilů v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o zhruba 18 procent na 42 993 vozů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Škodovka letos prodala rekordních 247 200 aut

Škoda Auto prodala v letošním prvním čtvrtletí rekordních 247 200 vozů, což je meziročně o 12,1 procenta více. Úspěšný byl pro automobilku také březen, kdy...

Výběr článků

Načítám