Hlavní obsah

Lidé utrácejí hlavně za elektroniku, nábytek a auta

PRAHA

Tržby obchodníků vzrostly v červenci bez motorismu o 7,4 procenta. V červnu to bylo 6,9 procenta. Více vydělávaly hlavně prodejny nepotravinářského zboží, elektroniky, nábytku a domácích potřeb.

Článek

Tržby obchodů, které neprodávají potraviny, se podle údajů Českého statistického úřady zvýšily o 10,5 procenta. Prodejci potravin vydělali o 3,3 procenta více.

Za silnou spotřebitelskou poptávku stále stojí zejména prodejny luxusnějších věcí  - nejvíce k růstu přispěly prodejny elektroniky, stavebnin, nábytku a zboží pro domácnost.

"Vývoj v posledním čtvrtletí 2007 bude v meziročním srovnání ovlivněn rostoucí inflací, která spotřebitelům ponechá v kapsách o něco méně prostředků na reálné zvýšení nákupů. Přesto může za celý rok maloobchod narůst reálně o 8 procent, což by byl nejlepší výsledek desetiletí," řekl Novinkám analytik HVB Pavel Sobíšek.

Chuť spotřebitelů utrácet povzbudí jestřáby v ČNB k dalšímu zvýšení úrokových sazeb, uvedl dále analytik.

V motoristickém odvětví se tržby zvýšily o 12 procent. Dařilo se prodávat automobily všech velikostí. Na prodejích a opravách obchodníci vydělali o 15,2 procenta více než loni.

V podstatě se jenom potvrzuje trend, který je patrný po celý tento rok, že dopad na trhy bude minimální a silnější koruna by měla udržet ceny na uzdě, uvádí Český statistický úřad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám