Hlavní obsah

Lidé si půjčují už i na splátky z půjček

Právo, svj, jn, pro
PRAHA

České domácnosti se v březnu zadlužily o dalších 7,3 miliardy korun. Celkem tak peněžním ústavům dluží už přes 328 miliard korun. Oznámila to pátek Česká národní banka (ČNB).

Článek

"Zadlužování domácností roste rychlým tempem. V konečném důsledku by to mohlo vést k takovým finančním rizikům, že by domácnosti v budoucnu mohly ztratit schopnost splácet rychle rostoucí dluhy," upozorňuje guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Ten nabádá k větší opatrnosti při vyřizování úvěrů, které nyní lákají rekordně nízkým úročením.

Zadlužování domácností však podle analytiků poroste i nadále. Lidé si už půjčují dokonce i na to, aby měli na splácení starých půjček. Experti ČSOB odhadují, že v příštích dvou letech se zadlužení domácností zvedne o více než 80 procent. V roce 2007 by tak Češi bankám dlužili už přes půl biliónu korun.

Úrovní zadlužení domácností se Česko rychle přibližuje Evropské unii, kde má úvěr zhruba polovina domácností. U nás je to sice jen třetina, ještě před pěti lety ale mělo úvěr pouhých pět procent českých domácností.

Mění se přitom i trend rodin v ukládání peněz. Zatímco v předchozích měsících lidé peníze do bank více nosili, v březnu spíše vklady vybírali. Množství peněz uložených na jednodenních vkladech tak podle ČNB kleslo o 478 miliónů korun, na vkladech se splatností se snížilo o 692 miliónů a s výpovědní lhůtou o 438 miliónů Kč.

Strach z prudkého růstu nájemného

Řada lidí je nespokojena s tím, že při velmi nízkém úročení jsou jejich vklady dlouhodobě znehodnocovány inflací a vysokými poplatky. V největších bankách úroky u vkladů navíc poklesly i v dubnu. Češi se také už pomalu učí peníze investovat a nenechávat je pouze nečinně ležet na účtech.

Většina ekonomických expertů se shoduje na tom, že i nadále poroste zájem především o hypotéky. Napomáhá tomu snadnější dostupnost úvěrů v důsledku nízkých úrokových sazeb.

"Je ale třeba vzít v úvahu i obavy z prudkého růstu nájemného, což vede stále více domácností k tomu, že investují do vlastního bydlení. Lidé se prostě přestali bát si půjčovat," upozorňuje politoložka Martina Hronová.

Nepřeceňovat své možnosti

Domácnosti se však budou stále více zadlužovat i přes spotřebitelské úvěry. Odborníci varují, že lidé by si neměli půjčovat lehkovážně. Přecenění svých možností půjčku splácet může skončit katastrofou. Varovným signálem je rostoucí počet exekucí v poslední době.

Podobný vývoj jako u domácností byl podle ČNB v březnu patrný také u podniků. Ty se zadlužily o 8,4 miliardy korun a celkem už mají od bank úvěry za téměř 600 miliard Kč. Také u nich převládl výběr vkladů. Na jednodenní vklady sice uložily 7,6 miliardy, ale vybraly více než deset miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám