Hlavní obsah

Lidé si objednali nové státní dluhopisy za tři miliardy

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lidé si objednali státní Dluhopisy Republiky za tři miliardy korun. Další emise následuje, informovalo v pondělí ministerstvo financí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová představuje dluhopisy k výročí 100 let Československa (archivní foto)

Článek

V první emisi Dluhopisu Republiky, jejichž prodej probíhal od prosince do 18. ledna, si lidé objednali cenné papíry za 3,07 miliardy korun. Cenu pořizovaných dluhopisů mají čas uhradit do středy.

Pokud budou všechny žádosti o úpis do tohoto data uhrazeny a dluhopisy emitovány, zvýší se díky emisi podíl spořicích státních dluhopisů na celkovém státním dluhu o zhruba 60 procent. V absolutních číslech se jedná o nárůst z 5,2 miliardy na 8,3 miliardy, uvedlo ministerstvo.

Foto: Ministerstvo financí

„Zájem občanů nás potěšil. Občané tím vlastně potvrdili to, co již dříve deklarovaly ratingové agentury, že Český stát je důvěryhodným partnerem,” komentovala čísla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Schillerová přitom v listopadu v rozhovoru pro Právo řekla, že „hezký výsledek” by bylo prodat nové státní dluhopisy za 80 miliard korun. Domácnosti by poté vlastnily zhruba pět procent státního dluhu. [celá zpráva] Neupřesnila ale, o jakém časovém období mluví. U nových státních dluhopisů na podzim oznámila tři plánované emise, o dalších chce rozhodnout podle zájmu. V pondělí začal prodej druhé emise.

Podle analytiků jsou státní dluhopisy velmi bezpečnou investicí, výnos ale považují za relativně nízký - v průměru je to 2,1 procenta, takže sotva pokryje inflaci. Stát si z něj navíc nakonec ukrojí 15procentní daň. [celá zpráva]

Tomáš Pfeiler ze společnosti Cyrrus Novinkám řekl, že aukce se dá označit za poměrně úspěšnou. Dluhopisy Republiky považuje za atraktivnější alternativu než současné bankovní produkty.

„Obecně platí, že v době rostoucích úrokových sazeb nepatří státní dluhopisy s fixním kupónem mezi preferovaná aktiva. Pokud vzrostou sazby výrazněji, mohou se výnosy bankovních produktů vyšplhat na atraktivnější úrovně. Zároveň platí, že mnohem zajímavějšího výnosu lze dosáhnout investicemi do korporátních dluhopisů. Samozřejmě zde vstupuje do hry kreditní riziko, ale investor může najít emitenty, jejichž bezpečnost je srovnatelná se státními cennými papíry,” dodal Pfeiler.

Se spořicími dluhopisy pro domácnosti přišel jako první v roce 2011 tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek. Dohromady se jich do roku 2014 prodalo za 106 miliard korun, z toho za 1,4 miliardy při jarní emisi 2014, kdy už byl ministrem financí současný premiér Andrej Babiš (ANO).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám