Hlavní obsah

Lidé kvůli penězům chodí do práce, i když jsou nemocní

Právo, Jiří Vavroň

Tři čtvrtiny dotázaných Čechů chodí do práce, i když jsou nemocní. Nemohou si totiž dovolit výpadek příjmů. S nachlazením a teplotou tak chodí do práce stále více lidí. Dalších deset procent se z nemoci pořádně nevyleží, protože se bojí o místo, 12 procent nechce nechat své kolegy ve štychu. Vyplývá to z ankety pracovního portálu Profesia.cz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle lékařů je takový postup kontraproduktivní. Jednak se z neléčené chřipky může postupně vyvinout onemocnění podstatně závažnější, které vyřadí člověka z pracovního procesu na delší dobu. Jednak se nemocný člověk  stává zdrojem infekce a nákazy pro své okolí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jeho obětavost se tak může zaměstnavateli paradoxně výrazně prodražit, když místo jednoho pracovníka onemocní celé patro. Řada firem, a jejich množství stoupá, proto motivuje své zaměstnance k tomu, aby v době nemoci zůstávali doma, nebo jim to přímo nařizuje.

 Zajímavý benefit

„V konečném důsledku se jim to totiž vyplatí, protože zabrání nakažení dalších pracovníků a v dlouhodobém horizontu nebudou muset řešit problémy v případě závažnějších onemocnění u notorických přecházečů,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka společnosti Profesia.cz.

Pokud to povaha práce dovoluje, ideálním řešením je pracovat po dobu nemoci z domova

Forma motivace se různí – nejčastěji jde o tzv. sick days, které v současné době poskytuje už téměř třetina firem. Možnost zůstat doma po určitý počet dní v roce – většinou 3 až 5 – bez újmy na platu nebo nutnosti brát si dovolenou zjednodušuje zaměstnancům řešení krátkodobých onemocnění a firmy využívají sick days jako zajímavý zaměstnanecký benefit.

„Pokud to povaha práce dovoluje, ideálním řešením je pracovat po dobu nemoci z domova. Ve výrobních podnicích je to složitější, ale rozumným kompromisem je přehození směn, které u běžných viróz pomůže vyležet se z nejhoršího,“ upřesňuje.

Podle údajů ČSÚ počet případů dočasné pracovní neschopnosti stoupá.  Meziročně se zvýšil o 31,6 %, z toho podíl nemocí je 90 % (k dispozici údaje k 1. pololetí 2015). Nejvyšší počet pracovně neschopných byl ve zpracovatelském průmyslu a velkoobchodě a maloobchodě. Naopak nejnižší počet případů hlásí energetici.

Nikomu není příjemné trávit pracovní dobu vedle kašlajícího a kýchajícího kolegy, což potvrdila i loňská anketa pracovního portálu, kdy přítomnost nemocného na pracovišti vadila celé čtvrtině respondentů.

Anketa

Chodíte do práce, i když jste nemocní?
většinou ano
93,9 %
jen občas
3,6 %
ne
2,5 %
Celkem hlasovalo 3586 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám