Hlavní obsah

Lidé jsou při výběru hypoték opatrní, ukázal průzkum

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pro klienty jsou při výběru hypotéky nejdůležitějšími atributy úroková sazba a výše poplatků za zřízení či převod hypotéky. Vzrostl důraz na výši měsíčních splátek a většina lidí dává přednost pevné fixaci úrokové sazby. Vyplývá to z průzkumu LBBW Bank, který provedla společnost OMD.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Výzkum potvrdil nárůst hypoték oproti předchozímu výzkumu z listopadu 2010 o šest procent. V současné době má podle výzkumu hypotéku zhruba 35 % domácností.

Nejdůležitějším kritériem je nadále úroková sazba, kterou preferuje 100 % oproti 95 % v listopadu 2010. Vzrostla nicméně důležitost poplatků za zřízení či refinancování, a to na 97 % oproti 81 %, a zejména výše měsíčních splátek, která vyskočila na 97 % v porovnání se 69 %.

„Lze tak usoudit na větší poučenost klientů o důležitosti některých parametrů a také to svědčí o větší obezřetnosti klientů,“ sdělila k výsledkům Martina Lambert, ředitelka marketingu a komunikace LBBW Bank.

Zájem o refinancování i o pevnou úrokovou sazbu

Výsledky průzkumu rovněž ukázaly na zvyšující se zájem o refinancování hypotéky. Celkem 15 % dotazovaných refinancovalo hypotéku a 26 % se k tomuto kroku chystá. Také při refinancování platí více méně obdobná důležitost parametrů jako při zřizování hypotéky, tedy úroková sazba, poplatky a měsíční splátka.

Na otázku, zda by si pořídili hypotéku s plovoucí úrokovou sazbou, odpovědělo kladně 16 % respondentů. Zatímco 34 % dotazovaných dává přednost pevné úrokové sazbě a jasné měsíční splátce a 22 % nechce být vystaveno riziku příliš velkou změny splátky spojené s flexibilitou úrokové sazby.

Největším poskytovatelem hypoték na českém trhu je Hypoteční banka, její tržní podíl se pohybuje kolem 30 procent a poskytla hypoteční úvěry za 150 miliard korun.

Od začátku historie českého hypotečního trhu poskytly banky přes 536 000 hypotečních úvěrů. Hodnota smluvní jistiny se podle statistik ministerstva pro místní rozvoj k první polovině letošního roku vyšplhala na 805 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám