Hlavní obsah

Lidé drtivě odmítají platit za amalgamovou plombu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amalgamové plomby lidé platit nechtějí. Zdravotní pojišťovna Metal-aliance si udělala průzkum, z něhož vyplynulo, že 83 procent dospělé populace odmítá placení za běžné amalgamové plomby. Jeho výsledky Právo získalo ve čtvrtek.

Foto: Oliver Berg, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Nejsilnější odpor je u starší generace nad 60 let, naopak nejsmířlivěji se k zavedení plateb postavili vysokoškolsky vzdělaní mladí lidé. Čtvrtina z nich by placení podpořila.

Průzkum také ukázal, že pokud by si lidé museli hradit amalgamovou plombu, jsou ochotni za ni zaplatit rovných 200 korun. To je ale o 20 korun méně, než nyní dostávají zubaři za plombu od zdravotních pojišťoven.

„Výsledky popírají představy stomatologů, že když si lidé budou platit amalgamové plomby sami, získají více peněz,“ říká ředitel uvedené pojišťovny Vladimír Kothera.

„Otázkou zůstává, co budou dělat, když se u nich objeví kaz. Nepůjde se kvůli vyšší ceně nechat ošetřit? Riziko vidím také v tom, že by mohli méně chodit na preventivní prohlídky, aby náhodou pan doktor neobjevil kaz, nechtěl ho spravovat a oni nemuseli vytahovat peněženku,“ uvedl Kothera.

Podle průzkumu pokud by zubní výplň byla z kvalitnějších materiálů než běžný amalgam, pak by až 60 procent dotázaných bylo ochotno si připlatit buď přímo, nebo formou připojištění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám