Hlavní obsah

Lidé bez práce pomáhají zelinářům

Právo, Stanislav Ptáčník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina českých a moravských pěstitelů zeleniny problém s nedostatkem pracovníků už nepociťuje. Situace se změnila, když v uplynulých týdnech zavřelo své brány mnoho průmyslových podniků, restaurací a škol a na výpomoc se jim hlásí pracovníci z uzavřených provozů.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Pěstitelé se však obávají, co nastane za dva měsíce, až jim zelenina na polích a ve sklenících začne ve velkém dozrávat. Pracovníci z Ukrajiny a dalších zemí se sem v tu dobu nejspíš ještě nedostanou, pro volný pohyb osob budou hranice zřejmě stále uzavřeny. A lidé, kteří jsou teď dočasně bez práce, se v té době již mohou vracet k původním zaměstnavatelům, studenti do škol.

„První náraz nás čeká za 14 dní, kdy se začne ve velkém vysazovat salát, mrkev, celer a další polní zelenina. Ani to všude zajištěno není. Daleko horší bude přelom května a června. Tam nám na sklizeň chybí až 5000 lidí. Jako pěstitelé stále žádné rýsující se řešení nevidíme,“ řekl Právu předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka.

V zelenině jsme jako stát soběstační jen asi ze třetiny, u některých druhů i méně
Petr Hanka

Vývoj se podle jeho slov velmi špatně predikuje. „Celá Evropa má obrovské problémy. Dá se očekávat, že si většina zemí bude víc chránit své trhy, přes-hraniční obchod se sníží. Pokud by ale dovoz zeleniny klesl razantně, budeme mít velký problém, jak zásobit trh i základními druhy, jako jsou cibule, mrkev či brambory. V zelenině jsme jako stát soběstační jen asi ze třetiny, u některých druhů i méně,“ dodal Hanka, jehož firma pěstuje zeleninu u Zálezlic na Mělnicku.

Ruční práci nahradit nejde

Rodinná farma Ráječek Brno-Tuřany je největším pěstitelem salátu na Moravě, hydroponicky pěstují i rajčata. Na farmě stabilně pracuje 10 až 12 lidí, ve špičkách ale až 50. Majitel Josef Sklenář se kromě obav, zda se jim letos podaří najít náhradu za nedostupné cizince, strachuje také o odbyt.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Hodně dodáváme do závodního stravování, školním jídelnám, restauracím. A první úrodu čekáme už koncem dubna. Budou mít otevřeno, nebo ne? Trochu se utěšujeme tím, že se snad sníží dovoz a že by naši velcí obchodní partneři včetně třeba Makra mohli zvýšit objednávky,“ posteskl si Sklenář.

Nejde přitom o malá množství. Sazenic 13 druhů salátů v Ráječku ročně vysazují kolem pěti milionů. Cherry, koktejlových i „velkých“ rajčat za sezonu sklidí až 500 tun. V tržbách to dělá okolo 38 milionů korun.

Z toho, co bude, má obavy i ředitelka odbytového družstva Jihomoravská zelenina Sylva Dušková. „Sdružujeme 13 členů a potřebujeme stovky lidí pro ruční práci, kterou nejde nahradit,“ uvedla Dušková.

V Evropě bude nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny, varují dodavatelé

Ekonomika

Pěstitelé se podle jejích slov obávají, že až se úřady otevřou a vyřizování víz znovu spustí, bude trvat dlouho, než je pracovníci získají. „Bylo by dobré, kdyby to teď fungovalo elektronicky, aniž by se muselo chodit na úřad práce či konzulát,“ dodala.

Náhradou za zahraniční pracovníky mohou být studenti, které ministr zemědělství Miroslav Toman a rektoři tří zemědělsky orientovaných univerzit vyzvali, aby se zapojili do prací v zemědělství a lesnictví. Studenti, další dobrovolníci, ale i firmy mohou své nabídky a poptávky zveřejnit na portálu www.agroprace.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám