Hlavní obsah

Libra po odmítnutí brexitové dohody posiluje

Novinky, bož, tov

Britská libra ve středu ráno posilovala, zpevnila téměř na 88,40 pence za euro. Obchodníci nicméně očekávají větší volatilitu poté, co brexitová dohoda premiérky Theresy Mayové ztroskotala na hlasování parlamentu, připomněl server listu Financial Times. V tuto chvíli je libra nejsilnější od konce listopadu.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj kurzu libry k euru

Článek

Libra zpevnila i vůči dolaru, zhruba o 1,2 procenta, na 78,2 pence. Analytici společnosti Capital Economics před hlasováním odhadovali, že libra do konce roku 2020 posílí k dolaru na 1,45 dolaru za libru, pokud bude Mayovou vyjednaná dohoda přijatá. To se nestalo.

Zmaření nebo odklad brexitu by podle analytiků znamenal o něco slabší posílení na 1,40 dolaru za libru. Pokud by Británie musela opustit EU bez dohody, očekávají propad libry až na 1,12 dolaru za libru.

Ke koruně po úterním večerním hlasování nejprve libra krátkodobě oslabila z 28,75 koruny na 28,66, pak ale posílila a ve středu dopoledne se obchoduje kolem kurzu 28,80 koruny za libru.

Server CNN napsal, že současný vývoj kolem brexitu je pro obchodníky s měnami „noční můra“, kvůli velké nejistotě a množství scénářů. Těžké je odhadovat především vývoj libry v delším výhledu.

Komentátor serveru BBC Simon Jack jako možné vysvětlení současného posilování libry vidí skutečnost, že poslanci vyjadřovali nesouhlas s možným brexitem bez dohody. Takového scénáře se přitom trhy obávají nejvíce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám