Hlavní obsah

Libra na novém dně, nezadržitelný pád pokračuje

• Aktualizováno

Britská libra v pondělí oslabila k dolaru až na 1,3224, a je tak vůči americké měně nejslabší od roku 1985, píše agentura Bloomberg. Kvůli nejistotě z budoucích vztahů EU a Británie se dostala dokonce pod rekordní hodnotu, na které byla v pátek po oznámení výsledků referenda o brexitu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu libry k dolaru

Článek

Odpoledne libra vůči dolaru neznatelně posílila, po čtvrté hodině se prodávala za 1,3243 USD.

Britská měna v pondělí oslabuje i vůči koruně a klesla až na 32,50 CZK. Odpoledne se vrátila na kurz 32,60 koruny za libru z pátku.

Britskou měnu již druhý pracovní den po sobě sráží nejistota ohledně dopadů rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii a dohady, že britská centrální banka sníží úrokové sazby. V pátek se libra dostala nejníže na kurz 1,3228 USD.

„V nejbližších dnech nelze vyloučit ještě další oslabení libry vůči dolaru a tím pádem i ke koruně. Vývoj na měnovém trhu bude odvislý především od politického vývoje, a to jednak v samotné Velké Británii, tak v rámci členských zemích EU,” řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Koruna odpoledne k euru klesla na nejslabší úroveň v letošním roce, nakrátko téměř ke 27,17 Kč/EUR. Podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka je na trzích stále cítit dozvuk britského referenda.

Burzy padají ještě hlouběji

V pondělí pokračovala v poklesu i londýnská akciová burza, hlavní index FTSE100 ztrácel odpoledne přes dvě procenta. Akcie bank Barclays a RBS klesaly o víc než deset procent, podobně výrazně se propadaly i akcie developerských firem.

S akciemi obou bank bylo nakrátko pozastaveno obchodování. Londýnská burza má nastavený systém, který přeruší elektronické obchody při poklesu ceny akcie o víc než osm procent, píše server Business Insider UK.

Na nové rekordy klesaly i výnosy britských vládních dluhopisů.

„Žádný chaos”

Po otevření burzy v USA klesly hlavní akciové indexy o jedno až jedno a půl procenta.

Americký ministr financí Jack Lew ale v rozhovoru s televizí CNBC uvedl, že nevidí na trzích žádné známky možné finanční krize. „Dopady (brexitu na finanční trhy) zatím nejsou nijak chaotické,” uvedl.

Podle analytiků nicméně finanční trhy kvůli nejistotě kolem brexitu zůstanou v příštích týdnech rozkolísané.

„Na trzích panuje krize důvěry,” řekl analytik Todd Morgan ze společnosti Bel Air Investment Advisors. „Je tu však dostatek hotovosti a úrokové sazby jsou nízko. Svět to přežije,” dodal.

Reklama

Související články

Vláda bude mít pracovní skupinu k brexitu

Vyjednávat s Velkou Británií ohledně vystoupení z EU a jejího dalšího vztahu k České republice bude nová pracovní skupina. Kabinet se v pondělí shodl na jejím...

Výběr článků

Načítám