Hlavní obsah

Levné hypotéky nafukují ceny nemovitostí v Česku. Znepokojují ČNB

Novinky, Tomáš Volf

Realitní horečka zasáhla Česko i další země střední Evropy. Rekordně levné hypotéky svádějí lidi půjčit si na bydlení víc, než zvládnou. Poptávka zvyšuje ceny domů a bytů. Situace zneklidňuje Českou národní banku, která žádá o posílení pravomocí při regulaci hypoték, napsala agentura Reuters.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Objem poskytnutých hypoték v Česku stoupl v roce 2015 meziročně o 29 procent na 184 miliard korun, vyplývá ze statistik ministerstva pro místní rozvoj. Letošní rok by měl podle odhadů rekord překonat. V srpnu průměrný úrok u hypoték klesl na 1,84 procenta, před rokem byl 2,11 procenta. [celá zpráva]

Ceny nových bytů v Praze za rok stouply o 19 procent na zhruba 66 tisíc korun za metr čtvereční. Ve vyhledávaných čtvrtích, jako je pražská Letná, jdou staré byty na dračku. Přibývá lidí, kteří byt kupují jako investici a pronajímají ho například turistům přes internetovou službu Airbnb. Jiní do vlastního bydlení investují víc, než nezbytně potřebují.

IT konzultant Matěj Frýba koupil byt o ploše 120 metrů čtverečních, větší, než původně plánoval. „Díky nízkým úrokům jsme si mohli vzít větší hypotéku, než bychom si normálně mohli dovolit,“ řekl Reuters.

Víc než třetina příjmu na splátky

ČNB odhaduje, že ceny nemovitostí v Praze jsou o pět až deset procent nadhodnocené, napsala ve své analýze agentura. Ceny bytů a domů šplhají vzhůru i v dalších, hlavně větších městech, jako v Brně či Plzni.

Podle šéfa odboru finanční stability ČNB Jan Fraita se centrální banka obává, že si lidé půjčují víc, než si mohou dovolit. Kvůli splátkám později budou muset omezovat další výdaje, když ekonomika zpomalí nebo stoupnou úroky.

„Některé domácnosti dávají na splátky hypotéky víc než třetinu měsíčních příjmů, což je dost zarážející vzhledem k situaci, kdy jsou úrokové míry rekordně nízko,“ řekl Frait.

Od října platí doporučení ČNB, podle kterého by banky neměly poskytovat hypotéky na 100 procent hodnoty nemovitosti. Maximum je nyní 95 procent, od dubna 2017 má být limit 90 procent. Jde ale jen o doporučení, ČNB ve spolupráci s ministerstvem financí usiluje o schválení zákona, podle kterého by získala pravomoc určovat parametry úvěrů na bydlení, připomněla Reuters. [celá zpráva]

Ceny nemovitostí vystřelily nahoru v celé střední Evropě, regulovat hypotéky se snaží i centrální banky na Slovensku nebo v Maďarsku. [celá zpráva]

Na druhou stranu podle ekonomů hypoteční boom podporuje uvolněná měnová politika ČNB, která drží úrokové sazby rekordně nízko.

Související téma:

„Čím déle zůstanou úrokové sazby (ČNB) na technické nule, tím déle bude pokračovat boom,“ řekla hlavní ekonomka České bankovní asociace a bývalá členky bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám