Hlavní obsah

Levná ropa potápí Shell, propustí 10 tisíc lidí

Britsko-nizozemská ropná společnost Royal Dutch Shell potvrdila, že zruší zhruba 10 tisíc pracovních míst. Firma má kvůli propadu cen ropy nejnižší zisk za 13 let, píše BBC.

Foto: Toby Melville, Reuters

Letadlo přelétá nad čerpací stanicí Shell v Londýně.

Článek

Shell loni vytvořil zisk 1,94 miliardy dolarů (47,1 miliardy Kč), což je proti předchozímu roku propad o zhruba 87 procent.

Největší ropná společnost v Evropě se stejně jako její rivalové potýká s dlouhodobě nízkými cenami ropy. Barel se před rokem a půl prodával za sto dolarů, začátkem roku klesl až pod třicet dolarů. Nyní po mírném posílení se Brent prodává kolem 35 dolarů za barel.

Shell ve čtvrtek uvedl, že podnikne další opatření, aby nejhorší propad trhu za více než deset let ustál.

„Pokud si to podmínky vyžádají, přijme společnost Shell další rozhodná opatření, aby se s propadem cen ropy vyrovnala,” uvedl v prohlášení generální ředitel Ben van Beurden.

Shell během posledního roku zrušil projekty za miliardy dolarů, aby tlumil negativní dopady propadu cen ropy. Společnost loni prodala aktiva za 5,5 miliardy dolarů.

S nízkými cenami ropy zápasí i konkurenční těžařské firmy. Největší světová ropná skupina Exxon Mobil vykázala za poslední čtvrtletí nejnižší zisk za více než deset let. Britská BP se loni v důsledku nízkých cen ropy propadla do rekordní ztráty.

Reklama

Související témata:

Související články

Benzín i nafta dál zlevňují

Ceny pohonných hmot v Česku znovu klesly. Litr Naturalu 95 od minulé středy zlevnil o 12 haléřů na průměrných 27,36 Kč. Nafta se prodává průměrně za 25,46...

Výběr článků

Načítám