Hlavní obsah

Letošní úroda obilovin bude o 15,4 procenta nižší

ČESKÁ REPUBLIKA

Letošní sklizeň obilovin se podle odhadu Českého statistického úřadu sníží proti loňskému rekordnímu roku o 15,4 % na 5,72 miliónu tun. Produkce brambor klesne meziročně o 18,1 % na 737 tisíc tun a technické cukrovky o 18,6 % na 3,12 miliónu tun. Na letošní úrodě se podle ČSÚ podepsaly rozmary počasí.

Foto: Anna Čelouchová

Zámek připravil zábavné programy po celé jaro. Nově jsou otevřeny kouzelné sklepní prostory.

Článek

Nižší sklizeň poznamenalo zejména teplo a sucho, v některých oblastech úrodu poškodily také kroupy a prudké nárazové deště. Z obilovin bude nižší produkce zejména u kukuřice na zrno, a to o 24,4 %. Sklizeň řepky klesne o 44,6 %. Nižší bude i produkce kukuřice na zeleno a siláž.

Statistici upozorňují, že ani průměrné odhady výnosů z hektaru u většiny plodin nedosahují loňské úrovně. Předpokládaný výnos obilovin 3,97 tuny z hektaru znamená pokles o 0,31 tuny, výnos kukuřice na zrno se sníží na 5,97 tuny z hektaru. Výnos brambor ČSÚ odhaduje na 20,49 tuny z hektaru, tedy o 3,02 tuny méně proti loňsku, a výnos cukrovky technické zřejmě klesne o 18,4 procenta na 40,36 tuny z hektaru.

Letošní počasí negativně ovlivnilo i produkci pícnin. Hektarový výnos kukuřice na zeleno a siláž se podle ČSÚ sníží zhruba o pětinu na 27,47 tuny. U některých celoplošně pěstovaných zemědělských plodin letos statistický úřad zaznamenal významný meziroční pokles osevních ploch. Například u pšenice ozimé a ječmene ozimého se osevní plochy snížily téměř o třetinu, u řepky pak o necelou pětinu.

Proti loňsku se ale více než zdvojnásobila výměra neoseté orné půdy, která dosáhla 177 tisíc hektarů. Podle ČSÚ již definitivně skončila sklizeň základních obilovin a řepky. Vrcholí sklizeň kukuřice na zrno, okopanin a pícnin. První letošní odhad úrody kukuřice seté ke sklizni na zrno signalizuje meziroční pokles 150 543 tun. Aktuální odhady sklizní se vztahují k 15. září. Počátkem listopadu statistici zveřejní čísla, která by měla být konečná.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejhorší úroda za čtvrt století

Na nejnižší produkci obilí od roku 1979 ukazují první odhady letošní sklizně. Podle údajů ČSÚ k 20. červnu, doplněných o čísla ministerstva o sklizni kukuřice...

Sklizeň končí, úroda je slabá

Zemědělci sklidili téměř 98 procent z 1,36 miliónu hektarů obilovin. Produkce obilí činí 5,329 miliónu tun, což je meziroční pokles asi o 13 procent. Rolníci...

Výběr článků

Načítám