Hlavní obsah

Letadlo ČSA se muselo vrátit z Londýna prázdné

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Airbus A320 Českých aerolinií (ČSA) se v neděli vrátil z Londýna do Prahy bez cestujících. Mělo to na svědomí vedení letiště Heathrow, které o uplynulém víkendu náhle přikázalo všem leteckým společnostem, že mohou na tomto aeroportu provozovat maximálně dva lety denně.

Článek

"Dozvěděli jsme se o tom až ve chvíli, kdy naše letadlo bylo na cestě do Londýna. Bylo mu sice umožněno na Heathrow přistát, avšak zpět do Prahy se už muselo vydat prázdné," řekla v pondělí Právu mluvčí ČSA Daniela Hupáková.

Pro lidi, kteří kvůli tomu uvízli na Heathrow, se včera po poledni mimořádně vypravilo největší letadlo ČSA - Airbus A310, používaný jinak jen pro dálkové lety. "A310 má kapacitu 206 pasažérů. Do Prahy tak mohl dopravit všechny cestující z nedělního zrušeného letu, jimž se na Heathrow nepodařilo přebukovat letenky," informovala Hupáková.

Na dotaz, zda se podobná situace nebude opakovat, mluvčí odpověděla: "Zatím to nehrozí, protože britské letiště opatření zmírnilo. Od pondělka už může každá letecká společnost létat na Heathrow a z něj třikrát denně. To je přesně počet, který odpovídá množství pravidelných linek, jež mezi Heathrow a Ruzyní provozují ČSA."

V Ruzyni nadále zůstávají v platnosti všechna zvýšená bezpečnostní opatření, vyhlášená 10. srpna v reakci na hrozby teroristických útoků na letadla. Právu to v pondělí potvrdila mluvčí s. p. Letiště Praha Veronika Sedláčková.

V Ruzyni jenom mírná zpoždění

Na přímých linkách z Prahy do USA je tedy cestujícím stále zakázáno vstupovat do letadla s jakýmikoli nápoji, šampony, opalovacími mléky, zubními pastami či gely na vlasy.

"Při letech ČSA z Prahy do New Yorku však nejsou zakázána palubní zavazadla. A povoleny jsou i nooteboky, telefony a fotoaparáty," ujišťuje Hupáková.

Aerolinky přesto cestujícím doporučují brát si na palubu i z těch povolených věcí co nejméně, aby se urychlilo odbavení a na letišti se netvořily nekonečné fronty. Na otázku, zda se odlety kvůli tvrdým prohlídkám zpožďují, Hupáková odpověděla: "Nijak mimořádně - obvyklé je teď zhruba dvacetiminutové zpoždění. Většina cestujících naštěstí respektovala požadavek, aby se k odbavení dostavili nejméně tři hodiny před odletem."

Jak už Právo informovalo, při letech do Velké Británie si odbavení upravují každé aerolinky podle svých vnitřních předpisů. Cestující by se tedy měli v předstihu informovat přímo u dané letecké společnosti, co přesně si mohou do letadla vlastně vzít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám