Hlavní obsah

Lesy ČR podepsaly miliardové smlouvy na příští roky, Babišova firma jich má 12

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) uzavřel všech 57 smluv z miliardového lesnického tendru 2016+. Firmy začnou pro Lesy ČR pracovat od 1. ledna. Nejvíce kontraktů, celkem 12, získala společnost Uniles ze skupiny Agrofert ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, sdělila v pátek mluvčí podniku Eva Jouklová.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

LČR patří polovina lesů v zemi, tendry 2016+ se týkaly zhruba pětiny území a byly na pět let.

Přestože Uniles v tendru 2016+ získal nejvíce zakázek, jeho práce pro Lesy ČR se zmenší o 23 800 hektarů, tedy asi o devět procent. Uniles totiž v tendru 2016+ obhajoval práce na ploše 99 600 hektarů, získal práce na 75 800 hektarech.

Na druhém místě z pohledu získané plochy skončila společnost Kloboucká lesní, pro niž šest vítězných zakázek znamená 34 900 hektarů. Třetí Stora Enso Wood Products Ždírec uspěla na třech územních jednotkách s 24 800 hektary.

Do tendru se přihlásilo 39 firem, které podaly celkem 425 nabídek. Alespoň jeden kontrakt získalo 21 subjektů. Předpokládaná hodnota lesnických prací, o které se na všech jednotkách soutěžilo, byla asi tři miliardy korun. Hodnotícím kritériem byla nabídnutá cena. Smlouvy Lesy ČR uzavíraly pouze s vítězi tendrů.

Vítěz na jednotce dělá pěstební práce i těžbu a se dřevem následně obchoduje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám