Hlavní obsah

Lesy ČR mají nového ředitele, je jím šéf KRNAP Jiří Novák

PRAHA

Novým ředitelem státního podniku Lesy ČR se stal Jiří Novák, dosavadní ředitel Správy Krkonošského národního parku. Oznámil to ministr zemědělství Petr Gandalovič. Novák uspěl ve výběrovém řízení s koncepcí decentralizace správy Lesů ČR a porazil v něm 17 konkurentů.

Foto: Michal Kamaryt , ČTK

Nový ředitel Lesů ČR JIří Novák (vlevo) a ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS)

Článek

Podle ministra je nyní hlavně potřeba stabilizovat situaci v lesním hospodářství. "Proto bude prvním úkolem nového ředitele dotažení tendrů na lesnické práce do roku 2010," uvedl Gandalovič. V současné době je většina z 257 výběrových řízení napadena neúspěšnými firmami u antimonopolního úřadu, uzavřít lze pouze třetinu smluv.

"Jako generální ředitel Lesů ČR hodlám postupovat podle koncepce, se kterou jsem do výběrového řízení vstupoval. Veškeré kroky v pozici ředitele Lesů ČR se budou odehrávat v mantinelech vymezených memorandem, které stanoví pravidla hry na následující tři roky," uvedl Novák.

Financování lesů má podle Nováka pomoci i využívání nově operačních fondů EU a jejich dotačních programů. Novák chce dále decentralizovat podnik, což umožní lepší spolupráci mezi kraji a krajskými ředitelstvími LČR.

Předmětem sporu je vypisování zakázek na lesnické práce

Tendry se nyní dělí na dvě skupiny - v jedněch mají firmy dřevo vytěžit a následně prodat, ve druhých požaduje podnik jen těžbu, a dřevo si pak prodá sám. "V průběhu dvou let komise vyhodnotí lepší variantu, do té doby by se měla připravit nová metoda vypisování výběrových řízení," řekl Novák.

Základem koncepce v přechodném období let 2007 až 2010 bude v případě druhé varianty spolupráce s Hradeckou lesní a dřevařskou společností, uvedl Novák. Výběrová řízení by se neměla vypisovat pro všechny oblasti současně, Novák prosazuje pravidelný režim, podobně jako senátní volby s frekvencí od jednoho do pěti roků.

Přeměna krajských inspektorátů na odštěpné závody

Novákova koncepce obsahuje přeměnu Krajských inspektorátů na odštěpné závody a zeštíhlení ředitelství Lesů ČR. Státní podnik chce rovněž usilovat o větší využívání dotačních nástrojů EU. "Podnik je příliš centralisticky řízen, efektivnější bude svěřit více pravomocí na krajskou úroveň," řekl Gandalovič. Novák má podle něho také zlepšit komunikaci LČR s krajskými hejtmany.

Lesy ČR od 15. října, kdy rezignoval generální ředitel Jiří Holický, dočasně řídil Vladimír Dolejský. Ten za dobu svého působení provedl personální změny na postech ekonomické ředitelky a obchodního ředitele. Poslední oznámenou změnou byl nástup Reného Binara, který byl pověřen řízením obchodního úseku.

Dočasný ředitel Lesů ČR Dolejský také ve výběrovém řízení

Z osmnácti přihlášených členů do užšího výběrového řízení postoupili vedle Nováka i současný pověřený šéf LČR Vladimír Dolejský, bývalý děkan brněnské lesnické fakulty Ladislav Slonek a ředitel Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Jaromír Vašíček. "Ve finále byly dvě rovnocenné koncepce, rozhodl až osobní pohovor," řekl předseda dozorčí rady LČR Pavel Drobil.

Novák vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně. V roce 1994 se stal náměstkem ředitele Správy Krkonošského národního parku a vedoucím odboru péče o les, od roku 2000 byl ředitelem podniku.

Lesy ČR vlastní pozemky o rozloze přes 1,3 miliónu hektarů. Hospodaří s majetkem za více než 70 miliard korun a spravují zhruba 60 procent tuzemských lesů.

Reklama

Související témata:

Související články

Holický skončil ve funkci ředitele Lesů ČR

Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) odvolal v pondělí ředitele Lesů ČR Jiřího Holického. Stalo se tak na jeho vlastní žádost. Státní podnik dočasně...

Výběr článků

Načítám