Hlavní obsah

Lesy České republiky dostaly pokutu 1000 korun

BRNO

Antimonopolní úřad vydal první opravené rozhodnutí ke starým tendrům Lesů České republiky (LČR), firmě vyměřil za pochybení v jedné z menších zakázek pokutu 1000 korun.

Článek

Původní verdikty, podle nichž státní podnik nedodržel zákon o veřejných zakázkách, zrušil kvůli procesním chybám soud a úřad je teď musí opravit. Následovat tak budou ještě další rozhodnutí. Na dřívějším nezákonném postupu LČR ale úředníci trvají, vyplývá z verdiktu, které úřad zveřejnil na své úřední desce.

Antimonopolní úřad se vrací k několik let starému problému, který však již Lesy České republiky vyřešily. Ve sporu o miliardy korun figurují kromě Lesů a úřadu dvě lesnické skupiny. Firmy ze Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství (SPLH) odváděly do roku 2006 větší část těžebních prací ve státních lesích, zakázky získaly bez řádných výběrových řízení. Úřad loni rozhodl, že se LČR musí na rozdíl od dosavadní praxe řídit zákonem o veřejných zakázkách. Firma pak smlouvy s dosavadními partnery zrušila a vyhlásila nové tendry.

SPLH se postavilo proti, naopak Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství (ČAPLH) byla pro. SPLH pak proti rozhodnutí podalo stejně jako LČR rozklad k předsedovi ÚOHS, jenže bez úspěchu. Případem se pak zabýval brněnský krajský soud, který našel ve verdiktech Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) chyby. Antimonopolní úředníci podle něj svá rozhodnutí podložili špatnými paragrafy. Soud se ale podstatou věci, tedy způsobem zadávání prací v lesích, nezabýval.

ÚOHS nedostatky odstranil, zopakoval, že LČR v zadání zakázky pochybily a oproti předchozímu verdiktu vyměřil pokutu 1000 korun.

Situaci vyřešil Kyrill

Problém se zadáváním prací nakonec vyřešila příroda. Státní podnik musel nové soutěže z loňského října zrušit, protože velkou část lesů poškodil lednový orkán Kyrill. Bylo proto potřeba vyhlásit takzvané kalamitní tendry.

Ministerstvo zemědělství se už s lesnickými firmami a dřevaři na kompromisním způsobu zadávání zakázek a hospodaření v lesích státního podniku dohodlo. Do konce roku 2010 by měly fungovat dva modely.

V prvním LČR vypíšou tendry pouze na práce a vytěžené dřevo si prodají samy. Ve druhém získají lesnické firmy vedle práce i právo na prodej dřeva. Balík 98 tendrů k prvnímu modelu už firma vyhlásila. Soutěže se týkají asi poloviny dřeva těženého ve státních lesích, jejich předpokládaná hodnota přesahuje šest miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám