Hlavní obsah

Lesů na planetě stále ubývá, i když pomaleji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Lesní plocha naší planety se každoročně zmenšuje asi o 13 miliónů hektarů, rychlost tohoto odlesňování ale díky opětnému vysazování stromů zpomaluje. Vyplývá to ze zprávy, kterou v pondělí v Římě vydala na závěr pětiletého průzkumu Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Článek

"Odlesňování pokračuje alarmujícím tempem," konstatuje dokument nazvaný Ohodnocení lesních zdrojů světa.

Podle FAO zmizelo mezi lety 2000 a 2005 každoročně fakticky 7,3 miliónu hektarů lesa, které nebyly zpětně zalesněny, což se dá přirovnat k rozloze státu velkého asi jako středoamerická Panama. Ve srovnání s obdobím 1990 až 2000 ale došlo k jistému zlepšení, protože tehdy svět přicházel ročně zhruba o 8,9 miliónu hektarů lesních ploch.

FAO přičítá toto zpomalení intenzivnějšímu vysazování porostů a rovněž schopnosti lesa k přirozené expanzi. Vysazování nových porostů se sice zrychlilo, tyto plochy ale stále tvoří jen pět procent celkové rozlohy světových lesů.

Lesy pokrývají třetinu souše

Do zprávy, která představuje nejucelenější aktuální ohodnocení lesních zdrojů, bylo zahrnuto 229 zemí a teritorií. Podle FAO nyní pokrývají lesy zhruba čtyři miliardy hektarů, tedy asi 30 procent světové souše. Tato lesní plocha ovšem asi ze dvou třetin leží na území deseti států. Těmi jsou Austrálie, Brazílie, Kanada, Čína, demokratické Kongo, Indie, Indonésie, Peru, Rusko a Spojené státy.

O největší lesní plochy přišla mezi lety 2000 až 2005 Latinská Amerika, a to ročně asi o 4,3 miliónu hektarů. Následuje Afrika s ročním tempem odlesňování na ploše čtyř miliónů hektarů.

V Česku lesy přibývají

V ČR se rozloha lesů neustále zvyšuje. Jejich plocha od roku 1966 vzrostla o 50 000 hektarů a loni pokrývaly již 2,645 miliónu hektarů půdy. Jedním z důvodů je skutečnost, že hospodaření na zemědělské půdě se vzhledem k systému dotací mnohde nevyplácí a pro majitele půdy bývá výhodnější pozemek zalesnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám